Ehliyet Yenileme İşlemi İçin Bilmeniz Gereken 9 Detay

Eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi için belirlenen son tarih yaklaştıkça birçok sürücü için bu sürecin nasıl işlediği merak konusu olur. Biz de gerekli belgeler, başvuru süreci ve ücretler dahil ehliyet yenileme ile ilgili dikkat edilmesi gereken tüm detayları sizin için derledik. O halde, şimdi adım adım ehliyet yenileme işlemenin tüm detaylarını birlikte keşfedelim.
Ayrıca unutmayın ki ehliyetinizi yeniledikten sonra konforlu bir yol arkadaşı arıyorsanız Garenta her zaman yanınızda. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan Garenta ofislerinden araç kiralama seçeneğini değerlendirerek keyifli ve konforlu bir yolculuk deneyimi yaşayabilirsiniz.
Ehliyet Yenileme İşlemi Nedir ve Neden Gerekli?
Kayıp, hırsızlık, ehliyet süresinin dolması ya da soyadı değişikliği gibi durumlardan dolayı ehliyet yenileme işlemi yapmak durumunda kalabilirsiniz. Ancak bu durumlar dışında hala eski tip bir ehliyete sahipseniz yeni çipli ehliyete geçme zorunluluğundan dolayı da ehliyet yenilemeniz gerekli.
Ehliyet Yenileme Zorunluluğu ve Süresi
2016 yılında ehliyet sistemi yenilenerek yeni çipli ehliyet sistemine geçiş yapıldı. Bu geçişin ardından ise ehliyetini 2016 yılından önce alan sürücülerin ehliyetlerini yeni çipli ehliyetle değiştirmeleri zorunlu hale getirildi. Bu yenileme zorunluluğu için de son tarih 31 Temmuz 2025. Eğer hala eski tip ehliyetinizi kullanıyorsanız belirtilen sürücü belgesi yenileme süresi içinde ehliyetinizi yenilemeniz gerekiyor.
Mevcut Ehliyet Türlerine Göre Yenileme Şartları
Eski tip ehliyetlere sahipseniz ehliyet türü fark etmeksizin yukarıda belirttiğimiz tarihe kadar ehliyetinizi yeni çipli ehliyetle değiştirmeniz şart. Ancak yeni çipli ehliyete sahip olsanız da ehliyet sınıflarına göre belirlenen süreye göre de ehliyetinizi yenilemeniz gerekiyor.
Çipli ehliyetlerin üzerinde geçerlilik süresi bulunur. Bu geçerlilik süresi ise ehliyetin sınıfına göre değişir. Buna göre;
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri 5 yıl,
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl geçerlidir.
Bu süreler dikkate alınarak ehliyetin veriliş tarihine göre sürücü belgenizin geçerlilik süresi belirlenir.
Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler
Ehliyet yenileme işlemlerini gerçekleştirmek için bazı belgeleri derlemeniz ve bu belgelerle başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekir. Ehliyet yenileme için gerekli belgeler ise şu şekildedir:
Kayıp veya çalıntı değilse mevcut ehliyetiniz
Kimlik belgesi
Sürücü sağlık raporu (Aile hekimleri, devlet hastaneleri, özel sağlık poliklinikleri veya özel hastanelerden ehliyet değiştirme işlemi için sağlık raporu alabilirsiniz.)
Ehliyet kağıt bedeli ve vakıf payının ödendiğine dair banka dekontu
1 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunuzu belirten hastaneden ya da Kızılay’dan alınmış yazılı beyan
Adli sicil belgesi
Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?
Tüm bu belgeleri derledikten ve ehliyet yenileme ücretini ödedikten sonra Nüfus Müdürlüklerine ehliyet yenileme işlemi için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu başvuru için de öncelikle Nüfus Müdürlüğünden randevu almanız gerekli.
“Peki, nasıl randevu alacağım?” diyorsanız Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden ya da ALO 199’u arayarak ehliyet yenileme randevusu almalısınız. Unutmayın ki randevusuz gitmeniz halinde randevulu kişilerin işlemlerine öncelik verileceğinden ehliyet yenileme işlemi için çok bekleyebilir, hatta işleminizi gerçekleştiremeyebilirsiniz. Ehliyet yenileme işleminin sorunsuz ve hızlıca gerçekleşmesi için randevu almayı ihmal etmeyin.
2025 Ehliyet Yenileme Ücreti ve Ödeme Yöntemleri
Ehliyet yenilemek için gerekli belgelerde de belirttiğimiz gibi başvuru öncesinde ehliyet harç ve vakıf bedelini ödemeniz gerekli. Ancak yenileme için ödemeniz gereken bu ücretler, eski veya yeni tip ehliyete göre değişir. Buna göre 2025 yılında göre ödemeniz gereken tutarları şu şekilde sıralayabiliriz:
Eski tip ehliyet yenileme ücreti (2016’dan önce alınan ehliyetler): 15 TL (Değerli kağıt bedeli: 13 TL, vakıf payı: 2 TL)
Yeni tip ehliyet yenileme ücreti (2016’dan sonra alınan ehliyetler): 1.756 TL (Değerli kağıt bedeli: 1.425 TL, vakıf payı: 331 TL)
Ehliyet Yenileme İşlemi Nerede ve Nasıl Yapılır?
Başvuru yapacağınız Nüfus Müdürlüğünde randevu oluşturduktan sonra belgelerinizle beraber randevu için belirtilen gün ve saatte müdürlüğe giderek ehliyet yenileme işlemi için başvuruda bulunabilirsiniz.
Yeni Ehliyet Kaç Günde Gelir ve Takip İşlemi
Başvuru işleminin ardından yeni ehliyetiniz yaklaşık 15 gün sonra başvuru sırasında belirttiğiniz adrese teslim edilir. Başvurunuzun durumunu ise e-devlete giriş yaparak “Sürücü Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama” sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.
Geçici Ehliyet Belgesi Nasıl Alınır?
“Peki, ben bu 15 gün boyunca ehliyetsiz nasıl araba kullanacağım?” diyorsanız bu süreçte Nüfus Müdürlüğünden geçici ehliyet belgesi talep etmeniz mümkün.
Geçici ehliyet, yeni sürücü belgesi hazırlanana kadar trafiğe çıkmanıza olanak tanıyan bir belgedir. Yeni ehliyetiniz geldiğinde bu belgenin geçerliliği son bulur. Nüfus Müdürlüğünde ehliyet yenileme işlemleriniz sırasında geçici ehliyet belgesi de talep ederek sürücü belgeniz gelene kadar trafiğe bu belgeyle çıkabilirsiniz.
Unutmayın ki bu belge olmadan ehliyetsiz bir şekilde çıkmanız halinde trafik cezası ile karşılaşabilirsiniz. “Peki, ehliyetsiz araç kullanmanın cezası ne kadar?” diye merak ediyorsanız bu ve diğer pek çok trafik cezasının güncel tutarlarını “2025 Trafik Cezaları” yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Son olarak ehliyet yenileme süreci ile ilgili sıkça sorulan soruları cevaplayalım.
Ehliyet yenileme süresi dolduğunda ceza uygulanır mı?
Ehliyet yenileme süresi dolup eski tip ehliyetlerle trafiğe çıkmanız halinde idari para cezası uygulanabilir. Ayrıca ehliyetiniz geçersiz sayılacağı için trafik kontrollerinde sorun yaşayabilirsiniz.
Yurt dışında yaşayanlar ehliyetlerini nasıl yenileyebilir?
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, bulundukları ülkedeki Türkiye konsoloslukları aracılığıyla ehliyet yenileme başvurusu yapabilirler.
Ehliyet yenileme işlemi için yaş sınırı var mı?
Ehliyet yenileme işlemi için belirli bir yaş sınırı yoktur. Ancak sağlık raporu gerekliliği nedeniyle yaş ilerledikçe belirli sağlık kontrollerinden geçmek gerekebilir. Özellikle ileri yaştaki sürücüler için doktor onayı istenebilir.
BENZER YAZILAR
EN ÇOK OKUNANLAR

2025 Ehliyet Harç Ücretleri Ne Kadar?

İstanbul'da Hafta Sonu Gidilebilecek Doğa İçinde Kahvaltı Mekanları

Şehrin Kalabalığından Serin Sulara: İstanbul'da ve İstanbul'a Yakın Denize Girilecek Yerler

Efeler Diyarına Yolculuk: Aydın Gezi Rehberi

Havalar Isınırken Siz Çantalarınızı Toplayın: Mezovit'te Kamp Yapma Zamanı
