Atatürk'ün Şehrine Yolculuk: Samsun Gezi Rehberi


09 Mayıs 2023
11527 kez okundu
Samsun Görülmesi Gereken Yerler
Rota

Yemyeşil bir doğa ve Karadeniz’in masmavi sularının buluştuğu Samsun, sadece doğası ile dikkat çeken bir yer değil. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde milli mücadeleyi başlattığı yer olan Samsun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda adını tarihe yazmış bir şehir. Bu önemli şehirde hala tarihin izlerini görmek ve 19 Mayıs rununu en derinden yaşamak mümkün. O halde gelin, Samsun’un doğal güzelliklerini ve tarihi yerlerini birlikte keşfetmeye başlayalım.  

Samsun Garenta Ofisi'nden Araç Kirala ve Seyahate Başla!

Samsun gezinizde şehir merkezinde görülmesi gereken tarihi yerler, doğal güzellikler ve eşsiz manzaraların yanı sıra Samsun'un farklı ilçelerinde de yeni keşifler sizi bekliyor. Tarih, kültür ve doğaya doyacağınız Samsun gezisinde tüm bu yerlere “Nasıl giderim?” diye düşünüyorsanız cevap çok basit. Samsun Garenta ofisinden araç kiralayabilir ve Samsun’da gezilecek yerler arasında rahatlıkla yolculuk yapabilirsiniz. 

 

Samsun’da Gezilecek Yerler 

Aracınız hazırsa şimdi keşfetme zamanı. Samsun’a gidildiğinde görülmesi gereken pek çok tarihi nokta ve doğal güzellik var. Bu nedenle dolu dolu bir gezi planı sizi bekliyor. Samsun’un birbirinden değerli yerlerini keşfetmeye ve gezi planınızı oluşturmaya hazırsanız başlayalım. 

Kızılırmak’ın Saklı Cenneti: Şahinkaya Kanyonu 

sahinkaya-kanyonu

 

İlk rotamız, Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Şahinkaya Kanyonu. Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan 2.5 kilometrelik bu kanyon, aynı zamanda Türkiye’nin en uzun kanyonları arasında. Ayrıca kanyonun dik kayalıklarının 340 metre yüksekliğinde olduğu biliniyor. Bu büyüleyici doğal güzelliği yakından deneyimlemek isterseniz Şahinkaya Kanyonu’nun içini gezen tekne turlarına katılabilirsiniz. 

 

Şahinkaya Kanyonu, sadece Samsun’un bir doğal güzelliği değil. Aynı zamanda farklı etkinlikler için de doğru adres. Kanyona geldiğinizde büyüleyici bir manzara eşliğinde yamaç paraşütü yapabilir veya profesyonel ekipler ile kanyonun dik kayalıklarına tırmanabilirsiniz. Kısacası manzarası ile huzur verici olan bu kanyon, sunduğu aktivite imkanları ile de heyecan arayanların ortak noktası. 

Şahinkaya Kanyonu Nerede? Nasıl Gidilir? 

Harita

Şahinkaya Kanyonu, Samsun şehir merkezine 129 km ve bağlı olduğu Vezirköprü ilçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta. Samsun merkezden yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk ile Şahinkaya Kanyonu’na ulaşabilirsiniz. 

 

Kanyon gezisinden sonra Bedesten ve Arasta, Taşkale Camii, Fazıl Ahmet Paşa Medresesi gibi Osmanlı mimarisinin önemli eserlerini görmek için yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuk ile Vezirköprü merkezini de ziyaret edebilirsiniz.   

Samsun’un İlk Yerleşim Yeri: Amisos Tepesi 

amisos-tepesi

Görsel kaynak

 

Amisos hem Samsun’un ilk yerleşim yeri hem de şehrin tarihteki ilk ismi. Amisos olarak bilinen ve Hititlerden Romalılara kadar tarihin farklı zamanlarında farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan bu şehrin ismi, Selçuklu hakimiyeti ile Samsun olarak değişmiş ve bu zamana kadar gelmiş. Eskiden Amisos olarak bilinen bu şehrin merkezi ise işte bu tepe. 

 

Amisos Tepesi’ne ulaştığınızda Karadeniz’in güzel manzarası sizi karşılıyor. Ancak keyifli manzaranın tadını çıkarmadan önce Samsun’un tarihine küçük bir tur yapmanızı öneririz. 

 

Amisos Tepesi’ne gittiğinizde Helenistik dönemde yapıldığı bilinen tarihi mezarları görebilirsiniz. 2004 yılında keşfedilen bu mezarların Pontus Krallığı’nda yaşamış üst düzey bir yöneticiye ve ailesine ait olduğu biliniyor. Kazı çalışmaları esnasında mezarların içerisinde birtakım hazineler bulunması ise bunun kanıtı. Mezardan çıkarılan değerli buluntuları da görmek isterseniz Amisos Tepesi gezisinden sonra Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne de gidebilirsiniz. 

Amisos Tepesi Nerede? Nasıl Gidilir? 

Harita

Şehir merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta bulunan Amisos Tepesi’ne 15 dakika süren kısa bir yolculuk sonrasında varabilirsiniz. Eğer gezinize Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile devam edecekseniz şehir merkezine dönerken Fuar Caddesi’nden giderek cadde üzerinde yer alan müzeyi ziyaret edebilirsiniz. 

Atatürk’ün Kaldığı İlk Yer: Gazi Müzesi 

gazi-muzesi

Görsel kaynak

 

Samsun’un yakın tarihini keşfetmek ve bu şehri Atatürk şehri yapan önemli bir yeri görmek için sıradaki rotamız Gazi Müzesi. Şu an müze olarak hizmet veren bu yer, aslında 1902 yılında yapılan bir otel. Ancak burası sıradan bir otel değil. Bu otel, 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelişinde kaldığı ilk yer. O nedenle 19 Mayıs ve milli mücadele heyecanını yaşayacağınız en önemli yerlerden biri. 

 

Ulu Önder Atatürk ve arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı kararlarını aldığı bu otel, 1940 yılında Atatürk’ün eşyalarının ve Cumhuriyet tarihi için önemli belgelerin sergilendiği Gazi Müzesi’ne çevrilmiş. Ayrıca Mustafa Kemal ve onunla Samsun’a gelen 18 silah arkadaşının balmumu heykelleri ile müze unutulmaz kılınıyor. 

Gazi Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? 

Harita 

Gazi Müzesi, Samsun şehir merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda bulunuyor. Şehir merkezindeki 100. Yıl Bulvarı’ndan ister yürüyerek isterseniz araba ile müzeye ulaşabilirsiniz. Müzeye yolculuğunuz ise yürürseniz 20 dakika, arabayla 8 dakika sürüyor. 

Samsun’un Simgesi: Onur Anıtı 

onur-aniti

 

Onur Anıtı, Samsun’un simgesi haline gelmiş bir heykel. Heykel, kaidenin yanlarındaki milli mücadelenin resmedildiği kabartmalar ve kaidenin üstünde Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere iki parçadan oluşuyor. Bu özel heykelin sanatçısı ise Avusturyalı heykeltraş Heinrich Krippel. 

 

Krippel tarafından Viyana’da yapılan bu heykel, 1931 yılında Samsun’a getirilmiş ve 1932 yılında Samsun halkının katılımı ile şehir merkezine yerleştirilmiş. O günden bugüne kadar da Milli Mücadele eseri olan Onur Anıtı, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Samsun’un simgesi olmuş. 

Onur Anıtı Nerede? Nasıl Gidilir?

Harita

Samsun’un ilk parkı olan Atatürk Parkı içerisinde yer alan Onur Anıtı’nı Samsun şehir merkezinde görmek mümkün. Anıtın yer aldığı park, Gazi Müzesi’nin bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’na oldukça yakın. Dilerseniz Gazi Müzesi gezisinden sonra 6 dakika yürüyerek Onur Anıtı’nı da görebilirsiniz. 

 

Eğer şehir merkezinden Onur Anıtı’na gitmek isterseniz 100. Yıl Bulvarı’ndan araçla 5 dakikalık bir yolculuk sonrasında anıtın bulunduğu Atatürk Parkı’na ulaşabilirsiniz.

Doğaya Bir Yolculuk: Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 

kus-cenneti

Görsel kaynak

 

Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerde oluşan Kızılırmak Deltası, doğal bir güzellik ve farklı canlı türleri için bir yuva. Türkiye’de bulunan 457 farklı kuş türünden 356 tanesi Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde görülebiliyor. Ayrıca nesli tükenmekte olan 24 kuş türünden 15’i de burada yaşıyor.

 

Tabii ki bu doğal alanın güzelliği sadece kuş cenneti ile sınırlı değil. Kızılırmak Deltası, doğal gölleri ve longoz ormanları ile pek çok hayvanın yaşam alanı.

Deltanın içerisinde Balık Gölü ve Cernek Gölü olarak bilinen iki adet büyük göl, farklı balık türlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Kızılırmak Deltası’na gittiğinizde meşhur yılkı atları ile de karşılaşmanız mümkün. 

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Nerede? Nasıl Gidilir? 

Harita

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Samsun’un Bafra ilçesinde yer alıyor. Samsun merkezden yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan bu yere ulaşmak ise 1 saat 15 dakika sürüyor. Ancak deltanın içerisi oldukça geniş. Bu alanı gezerken araba ile seyahat etmeye devam edebilir ya da doğanın güzelliğini yakından keşfetmek için bisiklet ile deltayı dolaşabilirsiniz. 

 

Samsun gezinizi Karadeniz’in diğer şehirlerine geçerek bir Karadeniz turuna da dönüştürebilirsiniz. Karadeniz’in doğal güzellikleri ile büyüleyen iki önemli şehri Rize ve Artvin’i keşfetmek için “Doğanın İçinde Yeşilin Peşinde: Rize-Artvin Road Trip” yazımızı okuyabilirsiniz.