Banket Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?


30 Ekim 2024
1475 kez okundu
Banket Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır? - Garenta Blog
Araç Rehberi

Trafikte sürüş güvenliğinin temelinde trafik kuralları yatar. Fakat sadece kurallar özelinde değil, fiziki olarak da güvenlik önlemleri alınır. Ayrıca güvenlik önlemleri alınırken acil durumlar da göz önünde bulundurularak bazı uygulamalar yapılır. Buna ek olarak trafiğin akmaya devam etmesi de sağlanır. Söz konusu uygulamalardan biri ise bankettir. Peki, yol kenarlarında karşımıza çıktığı için emniyet şeridi ile karıştırılan banket ne demektir ve banket ile emniyet şeridi arasında ne fark vardır?

Trafikte Banket Nedir? Ne İşe Yarar?

Banket, kaldırımın bulunmadığı kara yolu kenarlarında başta yayalar olmak üzere bisikletliler ve hayvanlar için ayrılmış bölüme verilen isimdir. Şehir içi kara yollarının yanında otoban ve otoyol gibi yerlerde de görülen banketler, yayaların akan trafiğin olduğu yollarda güvenli bir şekilde yürüyebilmesine yarar. Aynı şekilde bisiklet kullananlar veya hayvan sürülerini bir yerden başka bir yere götürenler de banketleri kullanarak güvenli bir şekilde yolculuk yapabilir.

 

Trafik Kanunu kapsamında da tanımı yapılan banketler; yayaların, bisikletlilerin ve hayvanların kullanımına sunulmuştur. Yolun bittiği nokta ile şev başına yani yol seviyesinin altında kalan noktaya kadar olan kısmı kapsayan banketlerin kullanımına, acil bir durum olması halinde taşıtlar için de izin verilebilir. Ayrıca banketler, yoldan farklı bir zemin malzemesine sahip olur ve renkleri bakımından birbirinden kolayca ayırt edilebilir. 

Düşük Banket Ne Demek?

Düşük banket, yükseklik seviyesi yoldan daha aşağıda kalan banketler için kullanılan bir terimdir. Banketler her zaman yol ile aynı seviyede olmaz ve bazen banket bölümü yoldan aşağıda kalır. Düşük banketin bulunduğu yollarda ise bir uyarı levhası bulunur. Üçgen şeklindeki levhada bir tekeri aşağıda ve taşlı bölümde görünen bir araç yer alır. Kara yolunda giderken bu tabela ile karşılaştıysanız, sağ şeritten giderken dikkatli olmalısınız. 

Banket Hangi Durumlarda Kullanılır?

banket-hangi-durumlarda-kullanilir

 

Banket; yayalar, bisikletliler ve hayvanlar için her durumda kullanılan yollardır. Öyle ki Trafik Kanunu’na göre banketin bulunduğu yollarda yayaların buraları kullanmaları zorunludur. Banketlerin zaman zaman taşıtlar tarafından kullanılması da mümkündür. Fakat bunun zorunluluk durumunda olması gerektiğini unutmamalısınız. 

 

Banketler; ambulans, itfaiye ve polis gibi acil durum için hızla yoldan geçmesi gereken araçlara yol vermek için kullanılabilir. Bunun yanında araç arızası gibi bir durumda da aracınızı yolda değil, banketlerde durdurmanız gerekir. Banketlerin kullanılabileceği bir diğer durum ise trafik kazalarıdır. Trafik kazası sonrası aracın çekilmesi gereken yerler banketlerdir. 

 

Bazı yollarda trafik sıkışıklığını önlemek veya sıkışan trafiği açmak için taşıtların banketlerden gitmesine izin verilebildiğini de söyleyelim. Son olarak banketlerin öndeki aracı geçmek gibi amaçlarla kullanılması da yasaktır ve tespit edilmesi halinde trafik cezası kesilebilir. 

Banket ve Emniyet Şeridi Arasındaki Farklar

Hem banket hem de emniyet şeridi yol kenarında yer alır. Kullanım amaçları da birbirine benzeyen emniyet şeridi ile banket arasındaki en önemli fark; birinin araçlar, diğerinin ise yayalar tarafından kullanılıyor olmasıdır. 

 

Emniyet şeridi, gidiş yönünün sağında yer alan ve şerit çizgileri ile ayrılmış olan, araçların acil durumlarda kullanabileceği yollara verilen isimdir. Banket ise şerit çizgisi ile değil, farklı bir zemin malzemesi ile yoldan ayrılır ve yayalara özel olarak tasarlanır. Taşıtların banketi kullanabilmesi için zorunlu bir durum oluşması gerekir, aksi halde yasaktır. 

Banketlerin Teknik Özellikleri Nelerdir?

Banketlerin başlıca teknik özelliği, yoldan ayrı bir zemine sahip olmasıdır. Yollar genellikle asfalt ile kaplanırken banketlere asfalt dökülmez. Banketlerin eksen çizgilerinde beyaz renk kullanılır. Bu renk sadece yıl içerisinde bir aydan uzun süre sis altında kalan bölgeler için değiştirilir. Park yasağı söz konusu olduğunda ise sarı çizgiler kullanılır. 

 

Her banket bir diğeriyle aynı genişlikte değildir. Çünkü banketlerin genişliği, yolların tipine göre değişiklik gösterir. Banketlerin genişlik özelliklerini şöyle gösterebiliriz:

 

Platform Genişliği

Yol Tipi

Banket Genişliği

8 metre

3A tipi yol

2,50 metre

10 metre

2A tipi yol

1,50 metre

12 metre

1A tipi yol

0,50 cm


Trafikte sürüş güvenliğini sağlamak ve kural ihlali yapmamak adına yolların özelliklerini mutlaka öğrenmelisiniz. Banket ve emniyet şeridinin yanı sıra tali yol ve ana yolların amaçlarını bilmenizde de fayda var. Bu konuda bilgi almak için “Tali Yol Ne Demek? Tali Yol İşaretleri Neler?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.