Yola Çıkmadan İnceleyin: 2024 Trafik Cezaları


02 Ocak 2024
44459 kez okundu
2024 Trafik Cezaları Güncel Listesi
Araç Rehberi

Trafiğin hem güvenli bir şekilde akabilmesi hem de trafikte bulunan kişilerin rahatça seyahat edebilmesi için bazı kurallar belirleniyor. Bu kurallar da bazı durumlarda değişikliklere uğrayabiliyor, ama kurallara uyulmadığı takdirde ciddi para cezaları uygulanıyor. Sizin için 2024 trafik cezaları tarifesinde öne çıkan maddeleri derledik. 

2024 Trafik Cezaları

Trafik cezaları 2024 yılında da yeniden değerleme oranına göre artış gösterdi. Açıklanan yeniden değerleme oranı ise %58,46. Peki, trafik cezaları ne kadar oldu? Şimdi, güncel trafik cezalarına detaylı bir şekilde bakalım.

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Ne Kadar?

kirmizi-isikta-gecme-cezasi

Trafik ışıkları, yol güvenliğinde düzenleyici unsurlar olarak öne çıkıyor. Trafik ışıkları ile bazı sürücülerin durması, bazı sürücülerin ise hareket etmesi sağlanıyor. 2024 kırmızı ışık cezası ise 1.508,50 TL olarak belirlendi. Ayrıca kırmızı ışık cezasında özel bir durum daha bulunuyor. Sürücüler kırmızı ışık kuralına 1 yıl içerisinde 3 kere uymazsa 30, 6 defa uymazsa 45, 9 defa uymazlarsa 90 gün boyunca trafikten men ediliyor. 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Trafikte seyahat eden kullanıcılar, motorlu taşıt kullanıyorlarsa ehliyet sahibi olmak zorundalar. Scooter veya bisiklet gibi taşıtlar için ise böyle bir şart aranmıyor. Ehliyetlerin de belirli sınıflandırmaları bulunuyor. Örneğin ağır vasıta kullanan bir kişinin ehliyetinin ağır vasıta kullanımına uygun sınıfta olması gerekiyor. 

2024 yılı ehliyet cezaları şöyle sıralanıyor: 

 

Ceza Tanımı

Ceza Tutarı 

Ehliyetsiz araç kullanmak

12.978 TL

Herhangi bir nedenle ehliyetine el konulmuş birinin araç kullanması

12.978 TL

Herhangi bir nedenle ehliyeti iptal edilmiş birinin araç kullanması 

12.978 TL

Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullanmak

6.440 TL

Geçerliliği bitmiş ehliyetle araç kullanmak

2.610 TL

Ehliyet cezaları ile ilgili son olarak bir ek yapmamız gerekiyor. Yukarıda sıralanan cezalardan biriyle karşılaşan sürücüler, ehliyet yerine sürücü belgesi ifadesi ile karşılaşıyor. Çünkü yasal belgelerde ehliyet yerine sürücü belgesi ifadesi kullanılıyor.

Hız Sınırını Aşmanın Cezası Ne Kadar?

Türkiye’de hız sınırları, İçişleri Bakanlığı tarafından belirleniyor. Hız sınırlarının aşılması durumunda ise trafik hız cezaları devreye giriyor. Cezai müeyyideler ise hız sınırlarının aşılması durumunda devreye giriyor. Türkiye’de ayrıca kademeli hız cezaları söz konusu. Yani hız sınırının aşılma derecesine göre ödenecek ceza değişiklik gösteriyor. 

 

2024 hız sınırı cezaları şöyle sıralanıyor: 

  • Hız sınırını %10’dan %30’a kadar aşmanın cezası: 1.508,50 TL

  • Hız sınırını %30’dan %50’ye kadar aşmanın cezası: 3.136 TL

  • Hız sınırını %50’den fazla aşmanın cezası: 6.440 TL

 

Hız cezaları ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir durum ise tekrarlanması durumunda ehliyete el konulmasıdır. Türkiye’de hız sınırını %30’dan fazla olacak şekilde yıl içerisinde 5 kere ihlal eden sürücüler, 1 yıl boyunca trafikten men ediliyor. 

Alkollü Araba Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

alkollu-arac-kullanma-cezasi

Türkiye’de alkol, uyarıcı veya uyuşturucu maddeler ile araç kullanmak yasak. Alkol ile ilgili iki farklı durum söz konusu. 0,50 promile kadar alkol ile hususi araç kullanılabiliyor. Hususi araçlar dışında kalan tüm taşıtlar için ise sınır 0,20 promil.

 

Alkollü araç kullanma durumları için 2024 trafik cezaları listesi şöyle:

  • Alkollü olarak araç kullanmak: 6.440 TL

  • 5 yıl içerisinde 2. kez alkollü araç kullanmak: 8.075 TL

  • 5 yıl içerisinde 3 ve 3’ten fazla kez alkollü araç kullanmak: 12.978 TL

 

Alkollü araç kullanılması durumunda sürücülerin ehliyetlerine el konuluyor. İlk defa alkollü araç kullanırken tespit edilen sürücülerin ehliyetlerine 6 ay el konuluyor. 2. kez yakalanan sürücülerin ehliyetine 2 yıl, 3 ve 3’ten fazla kez alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin ise ehliyetine 5 yıl boyunca el konuluyor. 

 

Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanımı Türkiye’de tamamen yasak. Uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücüler hem trafik cezası hem de yasal prosedürlerle karşılaşıyor. Uyuşturucu etkisindeyken araç kullanmanın cezası ise 2024 yılında 33.240 TL.


Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Trafikte seyir halindeyken cep telefonu gibi iletişim cihazları ile ilgilenmek kazalara neden olabildiği için yasak. 2024 yılında trafikte cep telefonu ile konuşmanın cezası ise 1.508,50 TL. 

Emniyet Kemeri Kullanmamanın Cezası Ne Kadar?

Emniyet kemeri, trafikte meydana gelebilecek kazalardan en az hasarla kurtulmanıza yardımcı olan önemli bir güvenlik teknolojisi. Ayrıca kullanılması da zorunlu. Emniyet kemeri takmadan araç kullanmanın cezası ise 2024 yılında 691 TL olarak belirlendi. 

 

 

Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar? 

Emniyet şeridi, sadece arıza veya kaza gibi acil durumlarda kullanabilir. Eğer sürücüler, herhangi geçerli bir sebep olmadan emniyet şeridini kullanırsa emniyet şeridi cezası ile karşılaşır. 2023 yılında 4.064 TL olan emniyet şeridi cezası ise 2024 yılında 6.440 TL’dir.


Trafik Cezalarında Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar?

Trafik cezaları, tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödendiği takdirde %25 indirim uygulanıyor. Örneğin kırmızı ışık kuralına uymamanın cezası 2024 yılında 1.508,50 TL, ama 1 ay içerisinde ödenirse 1.131,38 TL yatırılması yeterli oluyor.  

Trafik Cezaları Nereye Ödenir?

Trafik cezaları, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ödenebiliyor. En kolay yöntem ise İnteraktif Vergi Dairesi’ni kullanmak. Ödeme için T.C. kimlik numarası gibi verilerin girilmesi yeterli oluyor. Vergi dairelerinden de trafik cezası ödemesi yapılabiliyor.

Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Trafik cezası sorgulaması e-Devlet aracılığı ile yapılabilir. e-Devlet bağlantısı ile Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme sayfasına ulaşarak sahip olduğunuz aracın borcunu sorgulamanız mümkün. 

Trafik Ceza Puanı Nedir?

Trafik cezalarının borca ek olarak ceza puanı adı verilen bir yaptırımı daha bulunuyor. Bir kişi, yıl içerisinde 100 ceza puanını doldurursa sürücü belgesine 2 ay el konuluyor. Aynı yıl içerisinde iki kere 100 puanı dolduran sürücülerin ise sürücü belgelerine 4 ay süreyle el konuluyor ve psiko-teknik değerlendirme ile psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilmesi isteniyor. 

Trafik Ceza Puanı Sorgulama

Emniyet Genel Müdürlüğü, e-Devlet üzerinden ceza puanlarını görüntülemenize yardımcı oluyor.Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama sayfası aracılığı ile trafik ceza puanı görüntülenebiliyor. 

Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezalarına sulh ceza hakimlikleri aracılığı ile itiraz edilebiliyor. İtiraz için itiraz dilekçesi, trafik cezasının karar tutanağı, ruhsat fotokopisi, ehliyet fotokopisi, kimlik fotokopisi ve trafik cezasının borcu ödendiyse dekontun sulh ceza hakimliklerine teslim edilmesi gerekiyor. 

En Yüksek ve En Düşük Trafik Cezaları

Emniyet kemeri takmamak gibi trafik kurallarına aykırı durumlar için 691 TL para cezası uygulanıyor. Bu tutar, 2024 yılı için en düşük trafik cezası tutarı. Uyuşturucu madde ile araç kullanmak gibi ciddi durumlarda ise cezalar artıyor. Bu tip durumlarda 2024 yılının en yüksek trafik cezası olan 33.240 TL uygulanıyor. 

Kiralık Araçta Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Kiralık Araç Bildirim Sistemi adı verilen özel bir sistemi bulunuyor. Bu sistem ile kiralık araçların o an kimde olduğu görülebiliyor ve kişilere kesilen trafik ışığına uymama gibi cezalar; araç kiralama şirketine değil, aracı kiralayan şirkete iletiliyor.