HGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Hem İstanbul içinde hem de şehirlerarası yolculuklarda geçiş ücreti ödemeniz gereken otoyol ve köprüler bulunuyor. Bu yollardan geçerken ücretin kolaylıkla ödenmesini sağlayan sistem ise HGS.
Otomatik ödeme kolaylığı sağlayan bu sistem ile durmadan yola devam etmek mümkün. Ancak bu otomatik geçiş, bazen geçiş ihlallerinin yaşanmasına neden olabiliyor. Geçiş ihlalleri ise sonrasında karşınıza para cezası olarak çıkabilir. Bunun önüne geçmek istiyorsanız HGS sorgulama yaparak borcunuzu zamanında ödemeniz oldukça önemli. O halde gelin, HGS borç sorgulamasını, ödeme işlemlerini ve HGS ile ilgili merak edilen tüm detayları birlikte inceleyelim.
HGS Nedir?
Açılımı Hızlı Geçiş Sistemi olan HGS, ücretli köprü ve otoyollardan geçerken otomatik ödeme yapabilmeyi sağlayan bir sistem. 2012 yılından beri aktif olarak kullanılan bu sistem sayesinde köprü ve otoyol gişelerinde elden para ödeme, buna bağlı olarak da uzun sıralar bekleme devri kapatıldı.
Peki, bu sistem nasıl çalışıyor? Şöyle ki her aracın plakasına özel HGS etiketi veya kartı tanımlanıyor. Aracın ön camına yerleştirilen etiket veya kart, geçişlerde okunarak aracın sınıfına, köprü ve otoyol ücretlerine göre belirlenen tutar, HGS hesabından kesiliyor. Tabii ki ücretin alınabilmesi için HGS aldıktan sonra hesaba bakiye yüklemeniz gerekli.
HGS Nasıl Alınır?
HGS almak için farklı seçenekler mevcut. PTT, anlaşmalı bankalar ve karayolları giriş, çıkışlarda bulunan satış noktalarından HGS alınabilir.
HGS başvurusu yaparken aracın ruhsatını ve kimlik kartınızı sunmalısınız. Eğer başvuru, bir kurum aracı için yapılıyorsa ek olarak temsil belgesini de başvuru belgeleri arasına eklemeyi unutmayın. Gerekli tüm belgeler sunulduktan sonra etiket veya kart olacak şekilde HGS alabilirsiniz.
HGS Geçiş İhlali Nedir?
HGS aldıktan sonra dikkat etmeniz gereken en önemli konu; tabii ki geçiş ihlali. Çünkü her ihlalli geçiş, size maddi zarar olarak dönebilir.
HGS hesabında geçiş için gerekli tutar yoksa ücret kesilemez ve bu geçişiniz, ihlalli geçiş olarak hesabınıza yansır. Ancak geçiş ihlali yapılan tarihten itibaren 15 gün içerisinde HGS hesabına bakiye yüklerseniz ücret otomatik olarak kesilir. 15 günü geçirirseniz ceza olarak ihlalli geçiş yaptığınız köprü ve otoyol ücretlerinin 4 katını ödemeniz gerekir. Bu nedenle özellikle seyahate çıkarken HGS bakiyesini kontrol etmek ve düzenli olarak HGS borç sorgulaması yapmak oldukça önemli.
HGS Borç Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?
Her şeyi planlamış olsanız da yolculuk esnasında planlar, bazen değişebilir. Farklı yollardan seyahat edebilir ya da yeni keşifler için planınızda olmayan bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Böyle bir durumda yolculuğun başında kontrol ettiğiniz HGS bakiyesi yetmeyebilir ve geçiş ihlali yapabilirsiniz. Ama unutmayın ki asıl konu; geçiş ihlali yapmış olmanız değil, ihlalli geçiş sonucu oluşan borcunuzu ödemeniz.
Peki, HGS borç sorgulama ve ödeme nasıl yapılır? Gelin, pratik bir şekilde HGS borç sorgulama yapacağınız seçenekleri inceleyelim:
E-Devlet: “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama” sayfası üzerinden kimliğinizi doğrulayarak sisteme giriş yapabilir ve HGS borcunuzu kontrol edebilirsiniz.
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM): KGM web sitesi üzerinden “Geçiş İhlal Sorgulama” sayfasına giriş yaparak ihlalli geçiş yaptığınız köprü, otoyolları ve ödemeniz gereken ücretleri görebilirsiniz.
PTT: HGS müşteri hizmetleri sayfası üzerinden “Geçiş İhlali Sorgula” sekmesine tıklayarak borç durumunu öğrenebilirsiniz.
Dilediğiniz sistem ile aracınızın HGS borç detaylarına saniyeler içinde ulaşmanız mümkün. Tabii ki borcunuzu öğrendikten sonra zaman kaybetmeden ödeme yapmanız gerekiyor. Merak etmeyin, borç ödemek de sorgulama yapmak kadar kolay.
HGS kaçak geçiş borcunu geçiş ihlali sorgulaması yaptığınız PTT, Karayolları Genel Müdürlüğü sistemi ile ödeyebilirsiniz. Ayrıca anlaşmalı bankaların ATM’lerinden, mobil uygulamalarından ve internet bankacılığından da kolaylıkla ödeme yapabilirsiniz. Online ödeme yapmak istemezseniz de PTT şubelerine giderek HGS borcunu ödeyebilirsiniz.
HGS Bakiyesi Nasıl Yüklenir?
HGS borcunu 15 gün içinde öderseniz tarafınıza ceza yansımaz. Ancak 15 günü geçirirseniz ceza ödemek durumunda kalırsınız. Kısacası yolculuğunuzda zarar etmemek için HGS hesabınızda bakiye olup olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.
HGS bakiye yüklemesini de hem online olarak hem de PTT şubelerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. PTT’nin “HGS Müşteri Hizmetleri” sayfası üzerinden TC kimlik numaranızı, aracın plakasını ve yüklemek istediğiniz tutarı girerek HGS hesabına bakiye yükleyebilirsiniz.
“Bakiyem hiç bitmesin.” diyorsanız her seferinde sistemden veya şubeden ödeme yapmak yerine banka veya kredi kartınızdan otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.
Araç Kiralamada HGS Ödemesi Nasıl Olur?
Kendi aracınız için HGS etiketi veya HGS kartı çıkarmak için başvuru yaparak HGS ödemelerinizi yapabilirsiniz. Peki, kiralık araç kullandığınızda HGS ödemeleri nasıl olur? Bu sorunun cevabı, aslında araç kiralama şirketine göre değişiyor. Çünkü bazı şirketlerin araçlarında HGS bulunurken bazılarında sürücülerin; kiralama sözleşmesi, ruhsat ve kimlikleri ile HGS başvurusu yapması gerekiyor. Garenta’dan kiraladığınız her araçta ise HGS etiketi bulunuyor. Ayrıca HGS yönetimi, Garenta tarafından yapıldığı için de bu süreçler ile vakit kaybetmeden size sadece keyifli yolculuklar yapmak kalıyor.
Garenta ile HGS ödemesi oldukça kolay. Yolculuğunuz sırasında geçtiğiniz otoyol ve köprü ücretlerine göre HGS ödemeniz, Garenta hizmet bedeli ile kiralama ücretine ekleniyor. Böylelikle seyahatiniz boyunca çıkan toplam HGS ücretini de sözleşme bitiminde ödüyorsunuz. Ayrıca Garenta ofisleri tarafından HGS kontrolü sağlandığı için de yol boyunca “Acaba HGS bakiyesi var mı?” diye düşünmenize gerek kalmıyor.
HGS Nasıl İptal Edilir?
Eğer yolculuklarınızda aracınızı kullanmıyor, daha çok araç kiralama seçeneğini değerlendiriyorsanız plakanıza tanımlı HGS hesabınızı iptal edebilirsiniz.
HGS iptalini gerçekleştirmek için öncelikle iptal başvurusunda bulunmanız gerekiyor. E-devlet sistemine giriş yaparak “HGS İptal Başvurusu” sayfası üzerinden veya PTT şubelerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra borcunuz olmadığı takdirde HGS hesabınız iptal edilir. Eğer iptal başvurusu yaparken HGS bakiyesinde para varsa iptal işlemi gerçekleştikten yaklaşık 30 gün sonra bakiyedeki tutarı geri alabilirsiniz.
Kısacası HGS, geçiş ücretlerini kolaylıkla ödemenizi sağladığı gibi bakiye yükleme, borç ödeme gibi alanlarda da pratik çözümler sunuyor. HGS cezası ödememek ve yol masrafınızı katlamamak için yapmanız gereken ise sunulan bu çözümlerden yararlanarak HGS sorgulaması yapmak. Böylelikle seyahatiniz için planladığınız masrafın üzerine çıkmadan ve sürprizlerle karşılaşmadan keyifle yolunuza devam edebilirsiniz.
Yol masrafını etkileyen bir diğer unsur olan yakıt tüketimi hakkında tüyoları öğrenerek daha az yakıt tüketmek için de “Araç Yakıt Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.