Motor Temizliği Nasıl Yapılır, Hangi Malzemeler Kullanılır?


25 Haziran 2024
1560 kez okundu
Motor Temizliği Nasıl Yapılır? - Garenta Blog
Araç Rehberi

Her sürücü aracını temiz tutmak ister. Aracın iç kabinini ve dış kaportasını temizlemek pek zor değildir. Düzenli temizlik ve yıkama işlemleri ile aracınızı sürekli temiz tutmanız mümkündür. Fakat söz konusu araç motor temizliği olduğunda dikkat etmeniz gereken çok daha fazla detayla karşılaşırsınız. Çünkü motor bölümünde yağ gibi temizlenmesi zor maddeler bulunur. Ayrıca motorun elektronik aksamlarına da dikkat etmeniz gerekir.

 

Motor temizliğini verimli bir şekilde yapabilmek adına bu konuda sizin için hazırladığımız rehberden faydalanabilirsiniz. Önce ihtiyacınız olacak malzemelere, ardından da “Araba motoru nasıl temizlenir ve motor ne ile temizlenir?” gibi soruların cevaplarına bakalım. 

Motor Temizliğinde Kullanılacak Malzemeler

Araç motorunu temizlemek için çeşitli temizlik malzemelerinden faydalanabilirsiniz. Bu aşamada özellikle motor bölgesi için üretilmiş olan temizlik spreylerini mutlaka kullanmalısınız. Kimyasallardan önce bu ürünü deneyerek daha kolay bir temizlik süreci geçirebilirsiniz. Araç motor temizliği için gerekli malzemeler ise şöyledir:


  • Temiz durulama suyu

  • Motor temizleme spreyi

  • Yağ sökücü

  • Pas sökücü

  • Yumuşak sünger

  • Yumuşak temizlik fırçası

  • Mikrofiber bez

Motor Temizliği Nasıl Yapılır?

Araç motor temizleme işlemi için adım adım ilerlemelisiniz. Motora ve elektronik aksamlara zarar vermemek adına dikkatli olmalı, temizliği de buna göre yapmalısınız. Aracınızın motorunu temizlerken izleyeceğiniz adımlar ise kısaca şöyledir:


  1. Aracınızı temizlik yapacağınız yere çekip motorun soğumasını bekleyin.

  2. Kaput içerisinde dal, yaprak gibi maddeler varsa dışarı atın.

  3. Motor çevresindeki toz ve çamur öbeği gibi kaba pislikleri temizleyin.

  4. Buji girişi, motor beyni, alternatör, hava filtresi gibi parça ve bölgeleri sıvıya karşı korumalı hale getirecek şekilde izole edin.

  5. Aküyü sökerek dışarı alın, sökemiyorsanız iyi bir şekilde izole edin. 

  6. Ulaşabildiğiniz tüm parçalara motor temizleme spreyi sıkın.

  7. Spreylediğiniz bölgeyi yumuşak bir fırça veya süngerle ovalayın.

  8. Ovalama işleminin ardından ilaçlı bölgelere yavaş yavaş temiz su dökün. 

  9. Sprey ile temizlenmeyen bölgelere yağ veya pas sökücü sıkın. Bu kimyasalların kablolara temas etmemesine özen gösterin.

  10. Kimyasalları parçaların üzerinde çok uzun süre bekletmeden su dökerek durulama işlemi yapın.

  11. Motor parçalarında ve çevresinde herhangi bir köpük, sprey veya kimyasal madde kalmamaması için parçalara su dökün.

  12. Son olarak mikrofiber gibi yumuşak ve kurutucu etkisi olan bir bez ile ıslak bölgeleri silerek parçaları sudan arındırın. 

Motor İçi Kurum Temizleme

Araçlardaki motorlar, tiplerine bağlı olarak farklı yakıtlarla çalışır. Bu yakıtların yanında farklı yağ ve sıvılar ile desteklenen motor bölümleri de mevcuttur. Tüm bu maddeler, motor parçalarının çevresinde kurum oluşmasına yol açabilir. Kurumları temizlemek ise zor olabilir. Motor içindeki kurumları zorlanmadan temizlemek istiyorsanız kurum birikmesine izin vermeyecek sıklıkta temizlik yapmalısınız. 

 

Motor parçalarının çevresindeki kurumları temizlerken özel motor temizleme ilaçlarından faydalanabilirsiniz. Kendi kendinize verimli bir temizlik yapamıyorsanız bir oto yıkama servisinden motor içi kurum temizleme hizmeti alabilirsiniz. 

Motor Yağlarını Temizleme

Motor yağlarını temizlemek de oldukça zordur. Özellikle uzun süre motor parçalarının üzerinde kalan ve motorun da sıcaklığıyla katılaşan yağ kalıntıları, temizliği çok zor bir noktaya getirir. Bu aşamada temizleme spreyleri yetersiz kalıyorsa evlerde de kullanılan yağ çözücü sıvılardan faydalanabilirsiniz. 

 

Yağ çözücü ürünler kimyasal maddeler içerdikleri için yağları kolay ve hızlı bir şekilde söker. Fakat kimyasal içeriğin motor parçalarına zarar verme ihtimali de vardır. Bu nedenle çok dikkatli bir şekilde uygulama yapmalı, kimyasalların elektronik aksamlarla temas etmesini önlemeli ve yağ çözücüyü parçaların üzerinde çok uzun süre bırakmamalısınız. Motor yağlarını temizleme konusunda zorlanıyorsanız yine bir oto yıkama servisine başvurabilirsiniz. 

Motor En İyi Ne ile Temizlenir?

motor-en-iyi-ne-ile-temizlenir

Motoru en iyi temizleyecek madde, kirin durumuna göre değişiklik gösterir. Fakat motor temizliği için özel olarak üretilmiş temizlik malzemeleri çoğu zaman işinize yarar. Araç servislerinde, akaryakıt istasyonlarında ve büyük marketlerde motor temizleme ilacı veya motor temizleme deterjanı gibi çeşitli isimlerle satılan sıvılar vardır. Bu sıvı temizlik maddeleriyle motorunuzu iyi bir şekilde temizleyebilirsiniz. Ayrıca bu sıvılar, motor ve çevresindeki parçalara zarar vermeyecek bileşenlerle hazırlandığı için ilk tercihiniz de bu ürünlerden yana olmalıdır. 

Susuz Motor Temizleme Nasıl Yapılır?

Araç motor çeşitleri farklı prensiplerle çalışıyor olsalar da her biri için sıvı teması çeşitli arızalara yol açabilir. Günümüzdeki araçların motor bölümleri sıvı temasına karşı dayanıklı malzemelere sahiptir, fakat yine de temizlik sürecinde bu detaya mutlaka dikkat etmelisiniz. Bu nedenle susuz motor temizleme yöntemlerine başvurabilirsiniz. 

Susuz motor temizliği yapmak için motor temizleme spreylerini kullanabilirsiniz. Bu spreyler sıvı formda olmadıkları için sıvı temasına bağlı bir arızaya sebebiyet verme ihtimalleri düşüktür. Bunun yanında sprey kalıntılarını su kullanmadan bir bez yardımıyla veya hava püskürterek temizleyebilirsiniz. Bir diğer seçeneğiniz ise susuz temizleme yapan bir servise başvurmak. Böylece hiç su kullanmanıza gerek kalmaz ve olası risklere girmemiş olursunuz. 

Araç Motor Temizleme İşleminin Faydaları Neler?

Araçta motor temizliğine özen göstermek birçok açıdan faydalıdır. Bu faydaların başında motor parçalarının kullanım ömrünü korumak gelir. Bu parçaların üzerinde biriken kir, toz, yağ, kurum ve çamur gibi kalıntılar, yıpranma ve aşınmalara yol açabilir. Motor temizliği ise bu parçaların kire bağlı yıpranma riskini ortadan kaldırır.

 

Motor temizliğinin bir diğer faydası da araç performansını yükseltmesidir. Yağ ve kir kaplı motor parçaları tam verimli çalışmayabilir. Bu da performans düşüklüğüne yol açar. Temizlenmiş parçalar ise rahat çalışarak maksimum verim sağlar. Ayrıca çalışmada zorluk çeken parçalar, aracınızın normalden daha fazla yakıt tüketmesine de sebep olabilir. Motor temizliği ile yakıt tüketimini de kontrol altında tutabilirsiniz. 

 

Motor temizliği dışında farklı yöntemlerle de aracınızın yakıt tüketimini kontrol altına alabilirsiniz. Yakıt tasarrufu sağlamak için araç yakıt tüketimi hakkındaki rehberimize göz atabilirsiniz.