2025 Ehliyet Harç Ücretleri Ne Kadar?


16 Haziran 2023
106075 kez okundu
2025 Ehliyet Harç Ücretleri Ne Kadar?
Deneyim

*Bu içerik 26.12.2024 tarihinde güncellenmiştir.

 

Trafikte aktif olarak araç kullanmak için biliyoruz ki ehliyet gerekli. ”Peki, ehliyet almanın maliyeti ne kadar?” diye düşünüyorsanız bu sorunun cevabı ise ilk defa ehliyet alma, ehliyet yenileme ve almak istediğiniz ehliyet sınıfına göre farklılık gösteriyor. O halde gelin, net ehliyet maliyetinizi hesaplamak için 2025 ehliyet harçları, kurs, sınav ve ehliyet yenileme ücreti ne kadar, birlikte bakalım. 

Ehliyet Harcı Nedir?  

Sürücü kursuna gittikten ve sınavları başarı ile geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanırsınız. Ancak ehliyeti almak için bir ödeme yapmanız gerekir. İşte, bu ehliyet alma ücretine de ehliyet harcı, diğer adıyla sürücü belgesi harcı denir. 

Ehliyet Sınıflarına Göre Harç Ücretleri Ne Kadar? 

ehliyet-siniflari-harc-ucretleri 

Sürücü belgesi harç ücreti, alacağınız ehliyetin sınıfına göre değişir. Yani kullanacağınız araç, ödemeniz gereken tutarı belirler.

Ehliyet sınıflarına göre 2025 yılı harç ücretleri ise şu şekilde: 

 

Ehliyet Sınıfı

Harç Ücreti 

Değerli Kağıt Bedeli 

Vakıf Payı

Toplam 

A, A1, A2 ve F sınıfı

1.883,10 TL

1.420 TL

340 TL

3.643,10 TL

B sınıfı

5.678,60 TL

1.420 TL

340 TL

7.438,60 TL

B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı

9.475,60 TL

1.420 TL 

340 TL 

11.235,60 TL

 

Tabloda da görüldüğü gibi ehliyet almak için ödenmesi gereken tutarın içerisinde harç ücretine ek olarak tüm sürücü belgesi sınıfları için değerli kağıt bedeli olan 1.420TL ve vakıf payı olan 340 TL bulunur.

Tabii ilk defa ehliyet alma durumunda ödenmesi gereken ücret sadece ehliyet harcı ile sınırlı değil. Kurs ve ehliyet sınav ücreti de ehliyet alma sürecinin giderlerini oluşturan kalemler. 

Kurs ve Ehliyet Sınav Ücreti Ne Kadar? 

kurs-ehliyet-sinav-ucretleri

 

İlk defa ehliyet alacaksanız öncelikle bir sürücü kursuna gitmeniz ve daha sonrasında ehliyet sınavından başarı ile geçmeniz gerekir. Tüm bu aşamalar için de ödemeniz gereken bir sürücü kursu ücreti ve ehliyet sınavı ücreti bulunur. 

 

Sürücü kursuna ödemeniz gereken tutar; alacağınız sürücü belgesi sınıfına, gittiğiniz kursa ve bulunduğunuz şehre göre değişiklik gösterebilir. Çünkü sürücü kurslarının sınırları Milli Eğitim Müdürlükleri ve Valilikler tarafından belirlenir. Daha sonrasında sürücü kursları, bu sınırları aşmamak kaydıyla kendi fiyat tarifelerini belirler. 

 

Kursu tamamladıktan sonra ise ehliyet almaya hak kazanmak için sınavları geçmelisiniz. Bu sınavlar da teorik ve direksiyon olmak üzere ikiye ayrılır. İki kademeli ehliyet sınavının 2025 ücretleri ise şöyle: 


  • Teorik sınava giriş ücreti: 1.000 TL

  • Direksiyon sınavına giriş ücreti: 1.350 TL

 

İlk defa ehliyet alacaksanız teorik ve pratik olmak üzere iki sınava da girmeniz gerekli. Ancak aktif olarak araç kullanıyor ve sadece ehliyet yükseltmek veya farklı bir sürücü belgesi almak istiyorsanız direksiyon sınavına girmeniz yeterli. Bunun yanı sıra direksiyon sınavını geçemeyip ikinci defa sınava girmeniz halinde 1.350 TL yerine 4.000 TL ödemeniz gerekli. 

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar? 

Ehliyetinizi kaybedebilir, evlilik gibi nedenlerden dolayı ehliyeti yenilemek durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca 2016 yılında çıkan yeni tip ehliyete sahip değilseniz güncellenmiş tarih  olan 31 Temmuz 2025’e kadar ehliyetinizi yenilemeniz şart. Tabii sebep ne olursa olsun ehliyet yenilemeniz gerekirse bunun için de belirli bir ücret ödemelisiniz. 

 

Yenileme ücreti ise eski tip ve yeni tip ehliyete göre değişir. Ehliyet tipine göre 2024 yılı ehliyet yenileme ücretleri ise şu şekilde: 


  • Eski tip ehliyet yenileme ücreti (2016’dan önce alınan ehliyetler): 15 TL

  • Yeni tip ehliyet yenileme ücreti (2016’dan sonra alınan ehliyetler): 1.756 TL 

Ehliyet Harç Ödemesi Nasıl Yapılır? 

ehliyet-harc-odemesi

 

Ehliyet harç ödemelerini, anlaşmalı bankalardan veya Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden yapmak mümkün. Ehliyet harç bedelini ödedikten sonra ehliyeti almak için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nden randevu almalısınız. Sürücü belgesi randevusunu e-devlet üzerinden alabileceğiniz gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesindeki e-başvuru sisteminden de oluşturabilirsiniz. 

 

Sürücü belgesi çıkarma ve yenileme işlemi için Nüfus Müdürlüğüne giderken şu belgeleri yanınıza almayı unutmayın: 


  • Son 6 ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf 

  • Ehliyet harç ödemesi dekontu 

  • Sürücü sağlık raporu 

     

Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra e-devlet üzerinden süreci takip edebilirsiniz. Belgelerde veya sistemde bir sorun çıkmadığı sürece yaklaşık 15 gün içerisinde ehliyetiniz size ulaşır. 


Ancak ehliyetinizin size ulaşmadığı dönemde trafiğe çıkmamalısınız. Çünkü bu durum, trafik kurallarına aykırıdır. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası ise 18.678 TL. Tüm trafik cezalarının güncel tutarları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Yola Çıkmadan İnceleyin: 2025 Trafik Cezaları” yazımızı okuyabilirsiniz.