Türkiye'deki Rafting Rotaları: Heyecanı Yüksek Bir Macera


19 Temmuz 2024
561 kez okundu
Türkiye'deki En İyi Rafting Rotaları - Garenta Blog
Rota

Su sporları, maceraperest gezginlerin en çok sevdiği etkinliklerin başında geliyor. Son yıllarda sörf, su kayağı ya da kiteboard gibi etkinliklerin yanı sıra rafting de hayli ilgi görüyor. Türkiye’de ise özellikle rafting yapmak için oldukça uygun akarsular bulunuyor. 

 

Biz de bu yazımızda doğa ve adrenalin meraklılarını macera ile buluşturacağız ve Türkiye’deki rafting rotalarına göz atacağız. Buz gibi soğuk ve debisi yüksek akarsulara hazırsanız haydi gelin, keyif dolu bir yolculuğa çıkalım. 

Rafting Nedir? Nerede Yapılır?

Rafting Nedir? Nerede Yapılır?

Rafting, Türkçe karşılığı “sal” olan raft isimli botlarla güçlü akıntıya sahip akarsularda yapılan ekstrem bir su sporu. Bu sporda amaç, suyun gücü karşısında botun devrilmesini önlemek ve sudaki kaya gibi engeller arasından geçerek ilerlemek. Çoğunlukla 4 - 6 kişilik takımlarla yapılan bu sporda her bir takım üyesinin uyumu oldukça önemli. Çünkü takım üyeleri botu ortak bir şekilde yönlendirirler. 

 

Rafting, akış hızı ve debisi yüksek akarsularda yapılır. Ayrıca barajların bulunduğu nehirler de zaman zaman rafting için tercih edilir. Çünkü barajlarda biriken su serbest bırakıldığında nehrin debisi yükselir ve güçlü bir şekilde akan su, bu dönemlerde rafting için değerlendirilir.

Adrenalin Tutkunları İçin Türkiye'de Rafting Yapılan Yerler

“Akarsu krosu” anlamına gelen rafting, doğaya meydan okumayı seven kişilere yüksek heyecan vadediyor. Geçmişi oldukça eskiye dayanan bu spor, akarsu kaynakları bakımından zengin bir coğrafya olan Türkiye’de de sıklıkla yapılıyor. Siz de “Türkiye’de nerede rafting yapılır?” diye soruyorsanız işte, sizin için hazırladığımız Türkiye rafting yerleri listesi:

Çoruh Nehri: Dünyanın En Hızlı Akan Nehirlerinden Birinde Rafting

Çoruh Nehri'nin ünü ülkemiz sınırlarını aşıyor. Artvin'de bulunan Çoruh Nehri, dünyanın debisi en yüksek nehirlerinden bir tanesi. Bu nedenle de oldukça ünlü. Gürcistan topraklarında doğan ve ülkemizde son bulan nehrin toplam uzunluğu yaklaşık 430 km.

 

Dünyanın en hızlı akan ve en derin nehirlerinden biri olan Çoruh, rafting deneyimi yaşamak için eşsiz bir yer. Amatörler ve profesyoneller için farklı parkurlara sahip olan Çoruh Nehri, rafting yaparken adrenalin seviyenizi yükseltecek ve benzersiz bir macera yaşamanızı sağlayacak bir durak.

 

Zaman zaman uluslararası rafting yarışmalarına da ev sahipliği yapan bölge, Türkiye’nin görülmesi gereken doğal güzelliklerinden.

Çoruh Nehri’ne Nasıl Gidilir? 

Çoruh Nehri, Karadeniz Bölgesi’nin merkez şehirlerinden biri olan Trabzon'a yaklaşık 200 km uzaklıkta yer alıyor. Bölgeye D010 yolu üzerinden 180 dakika civarında ulaşmak mümkün. Eğer bir araca ihtiyacınız varsa Trabzon’dan araç kiralama da yapabilir ve dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. 

Munzur Çayı: Doğu Anadolu'nun Saklı Cenneti

Doğu Anadolu’nun vadileri arasından geçen bir rafting rotası olan Munzur Çayı, Tunceli sınırları içerisinde yer alıyor. Dört mevsim rafting yapmaya uygun olduğu için de rafting sevenlerin sıkça ziyaret ettikleri bir rota olarak biliniyor. 

 

Munzur Dağları’nda bulunan Ziyaret Tepesi’nden başlayan rota, Pülümür Çayı ile birleşiyor ve Keban Baraj Gölü’ne dökülüyor. Munzur Çayı rafting rotasının asıl güzelliği ise hem Munzur Vadisi Milli Parkı’ndan hem de bölgenin sembolü haline gelmiş huş meşceresi ağaçlarının bulunduğu Ovacık - Yeşilyazı civarından geçiyor olması.

Munzur Çayı’na Nasıl Gidilir?

Munzur Çayı veya Munzur Irmağı olarak bilinen bu rafting rotası, Tunceli’nin Ovacık ilçesinde. Buraya gitmek için E80 ve D300 otoyollarını kullanabilirsiniz. E80 otoyoluna O-4 Anadolu otoyolu ile de bağlanabilirsiniz.

 

Munzur Çayı’na Nasıl Gidilir?

 

Dalaman Çayı: Akdeniz'in Sıcak Sularında Bir Serinlik

Muğla'da yer alan Dalaman Çayı, rafting sporunu yapmak için en keyifli noktalardan. Antik dönemlerdeki ismi "İndos" olan ve 229 kilometre uzunluğa sahip Dalaman Çayı, Torosların batısındaki Göktepe ve Yaylacık dağlarından inen kolların birleşmesiyle büyüyor ve derin bir vadi içinden akıyor. 

 

Ortaca ilçesinin yakınlarından denize dökülen Dalaman Çayı, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yer alan turistik güzergahlara yakınlığı sayesinde de rafting meraklılarının ilgisini çekiyor. Özellikle rafting deneyimini ilk defa yaşayacak olan gezginlere önerilen Dalaman Çayı, zorluk derecesine göre iki farklı parkura sahip.

 

Dalaman Çayı'nın toplamda 12 kilometre uzunluğundaki rafting parkurları 2-3 saatte tamamlanıyor. Ayrıca çay, Akköprü köyü üzerinde iki bölüme ayrılıyor.

Dalaman Çayı’na Nasıl Gidilir? 

Dalaman Çayı, Muğla'nın Dalaman ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Dalaman merkeze yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunan bölgeye D555 yolu üzerinden 90 dakika civarında ulaşılabiliyor. Eğer bir araca ihtiyacınız varsa Garenta Dalaman araç kiralama ofisinden rezervasyon yapabilirsiniz. 

Melen Çayı: Hafta Sonu Kaçamağında İdeal Rafting Rotası

Türkiye’deki rafting rotaları düşünüldüğünde ilk sıralara yazılanlardan biri de Melen Çayı’dır. Düzce sınırları içerisindeki 60 kilometrelik Melen Çayı, yaklaşık 12 kilometrelik bir rafting rotası sunuyor. Zorluk derecesi 3 ile 4 arasında gösterilen Melen Çayı rafting parkurunun ilk 2 kilometresi bu derecelendirmenin dışında tutuluyor. Parkurun ilk bölümü, raftinge yeni başlayanların eğitim aldığı sakin bölümü kapsıyor.

 

Düzce’nin yeşil doğasını seyrederek rafting yapmanıza imkân tanıyan ve Melen Ağzı’ndan Karadeniz’e dökülen çay, ayrıca Türkiye’nin en güvenilir rafting rotalarından biri olarak da gösteriliyor. 

Melen Çayı’na Nasıl Gidilir?

Melen Çayı’nın rafting parkuru, Düzce’nin Dokuz Değirmen Köyü’nden başlıyor. Adrenalin dolu bir aktivite vadeden rotanın bitiş noktası ise Kocaeli Beyler Köyü. Melen Çayı’na gitmek için TEM otoyolundan D-100 otoyoluna bağlanarak Geyve istikametine doğru ilerlemeniz gerekiyor.  

Fırtına Deresi: Karadeniz'in Vahşi Doğasında Rafting Heyecanı

Fırtına Deresi

Fırtına Deresi, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korunması gereken yerlerden biri olarak seçilen bölge, göz alan bir güzelliğe sahip. 

 

Fırtına Deresi rafting parkuru yaklaşık 23 kilometre ve parkurun üç farklı zorluk derecesine sahip bölümleri bulunuyor. Ayrıca dereden ünlü Ayder Yaylası’na da ulaşılabiliyor. Kaçkar Dağı’na doğru yapılan tırmanışlar da buradan gerçekleştirilebiliyor. 

Fırtına Deresi’ne Nasıl Gidilir? 

Rize merkeze yaklaşık 77 km uzaklıkta bulunan Fırtına Deresi'ne E70 yolu üzerinden 60 dakika civarında ulaşmak mümkün. Yolculuğunuzu konforlu hale getirmek ve Rize’nin farklı noktalarını da rahatça keşfetmek için Garenta’nın Rize araç kiralama fırsatlarından faydalanabilirsiniz. 

Rafting Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Rafting Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Rafting, botun sürekli sallandığı ve kendinizi korumaya almanızı gerektirecek bir spor. Dolayısıyla rafting yaparken bazı detaylara özel olarak dikkat etmeniz gerekiyor. Rafting yaparken dikkat edilmesi gerekenleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Kürek çekerken ayaklarınızı mutlaka emniyet çizgilerinin içinde tutun.

  • Yüzme biliyor olsanız bile can yeleği ve diğer güvenlik ekipmanlarını kullanmayı ihmal etmeyin. 

  • Düşme durumlarında tehlikeye girmemek için boynunuza, bileklerinize, bacaklarınıza veya kollarınıza ip bağlamayın.

  • Rafting süresince takım arkadaşlarınızla birlikte hareket edin.

  • Olası bir düşme durumunda ekip arkadaşlarınızı değil, botun iplerini tutun.

  • Suya düşen ekip arkadaşlarınızı can yeleğinin omuz bölgesinden tutarak bota çekin.

  • Nehir rehberinden izin almadan suya atlamayın.

     

Bu detayları göz önünde bulundurarak rafting keyfinizi daha güvenli bir hale getirebilirsiniz. Rafting gibi hareketli, coşkulu ve adrenalini yüksek aktiviteler yerine daha sakin tatil planları yapmak istiyorsanız da “Zamanı Durdurun: Türkiye'nin Cittaslow Rotaları” başlıklı yazımıza göz atarak ülkemizin “cittaslow”larını yani sakin şehirlerini keşfedebilirsiniz.