Akdeniz'deki Mavi Bayraklı Plajlar: Denizin Tadını Çıkarmak İçin En İdeal Sahiller


19 Temmuz 2024
547 kez okundu
Akdeniz'deki Mavi Bayraklı Plajlar - Garenta Blog
Rota

 

Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşamanın en keyifli taraflarından biri, farklı güzellikte birçok plajın bulunması. Ülkemiz tüm kıyı kesimi boyunca göz alan plajlara ev sahipliği yapıyor ve bize de bu harika alanların tadını çıkarmak kalıyor.

Bu yazımızda sizi yüzme suyu kalitesi ve çevre yönetimi ile öne çıkan Akdeniz’deki Mavi Bayraklı plajlara götüreceğiz; deniz, kum ve güneş üçlüsüne doymanızı sağlayacağız. Haydi gelin, Akdeniz’deki temiz plajlara hep beraber göz atalım. Öncesinde “Mavi Bayrak nedir ve Mavi Bayrak plaj ne demek?” sorularına cevap verelim. 

Mavi Bayrak Nedir? Mavi Bayraklı Plaj Ne Demek?

Mavi Bayrak Nedir?

Mavi Bayrak, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE - Foundation for Environmental Education) tarafından yürütülen bir uygulama. Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) yürütüyor. Uygulama, denizi ve çevreyi her anlamda koruyabilmeyi amaçlıyor. Mavi Bayrak kriterleri arasında ise yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi, çevre yönetimi ve can güvenliği gibi detaylar yer alıyor. 

Yüzme suyunun kaliteli ve temiz olması, çevre yönetiminin iyi yapılması ve can güvenliğine önem verilmesi gibi kriterleri karşılayan plajlara Mavi Bayrak veriliyor. Yani Mavi Bayraklı plaj, temiz ve güvenilir bir şekilde tatil yapılabilen yerleri ifade ediyor. Ayrıca Mavi Bayrak, plajlarla birlikte marinalara ve yatlara da veriliyor. 

Akdeniz'deki Mavi Bayraklı Plajlar

Özellikle sahilin güvenilirliğini ve denizin temizliğini ifade eden Mavi Bayraklı plajları ile dikkat çeken Akdeniz, her türden gezgini kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Plajlarımızın sürdürülebilir bir doğal dengeye sahip olması açısından da önemli olan "Mavi Bayrak" kavramı bu noktada öne çıkıyor. Antalya, Mersin ve Muğla’nın Akdeniz’de kalan kısmında yüzlerce Mavi Bayraklı plaj bulunuyor. 

Şimdi, Akdeniz kıyılarında bu unvana layık görülen plajlardan bazılarına yakından bakalım. 

Kleopatra Plajı: Alanya'nın İncisi

Kleopatra Plajı

Kleopatra Plajı, Alanya’nın en çok ziyaret edilen tatil noktalarından biri. Antalya’nın en yoğun bölgelerinden biri olan Alanya’daki bu plaj, adını Roma İmparatoru Antonius’un bu bölgeyi Kleopatra’ya hediye etmesinden alıyor. Kleopatra’nın zamanını sürekli bu plajda geçirip buradan denize girdiğine inanılıyor. 

Kleopatra Plajı’nın bir diğer önemli özelliği de tarihi bir yarımadanın kıyısında bulunması. Damlataş Mağarası’nın önündeki kıyıda yer alan plaj, suyunun berraklığıyla da ünlü. Öyle ki suya dalıp yüzdüğünüzde denizin dibini, balıkları ve çeşitli deniz canlılarını görmeniz mümkün. 

Akçagerme Plajı: Kaş'ın Saklı Cenneti

Antalya’nın bir diğer tatil ilçesi olan Kaş da Mavi Bayraklı plajlara sahip. Bunlardan biri olan Akçagerme Plajı, Kaş merkeze oldukça yakın. Merkeze sadece 4 kilometrelik mesafede bulunan plaja araç ile 10 dakikada ulaşmanız mümkün. 

Bölgenin en geniş koylarından birini içine alan Akçagerme Plajı, çakıl taşlı kumsalı ve tertemiz suyu ile 2010 yılından bu yana Mavi Bayrak unvanına sahip. Yerel yönetim tarafından işletilen bir tesisi de bulunan Akçagerme Plajı’nda yiyecek ve içecek imkanıyla birlikte aquapark alternatifi de yer alıyor. 

Kalkan Halk Plajı: Turkuaz Suların Büyüsü

Kalkan Halk Plajı

Mavi Bayraklı plajlarda yüzmeye Kaş’ta devam ediyoruz. Kaş merkezde bulunan Kalkan Halk Plajı da temiz olmasıyla dikkat çekiyor. 240 metre uzunluğundaki bu küçük ama şirin plaj, çakıl taşlı kumsalı sayesinde ayaklarınızı kuma bulamayan bir gezinti vadediyor. 

İklimden dolayı yılın yaklaşık 9 ayı denize girebileceğiniz Kalkan Halk Plajı, ilçenin çarşısına da oldukça yakın. Yani hem tatili hem de alışverişi aynı yerde yapabilme şansınız var. Buna ek olarak plajdaki tesis sayesinde yiyecek ve içecek gibi tüm imkânlara da kolayca erişebilirsiniz. Ayrıca Kalkan Halk Plajı’na yakın bölgelerde farklı deneyimler yaşayabileceğiniz dalış yerleri de mevcut. 

Konyaaltı Halk Plajı: Antalya'nın Kalbinde Bir Vaha

Konyaaltı Halk Plajı

Konyaaltı Plajı, Antalya bölgesindeki en meşhur ve en önemli plajların başında geliyor. Antalya'ya gelen gezginlerin sıkça uğradığı plajlardan birisi olan Konyaaltı Plajı, aynı zamanda Türkiye'nin en uzun plajlarından da biri.

Yaklaşık 7 km uzunluğundaki plaj, keyifli vakit geçirmek ve farklı spor aktiviteleri yapmak için oldukça uygun. Denizin temizliği ve ulaşım kolaylığı gibi faktörlerle öne çıkan bu bölge, Akdeniz’deki plajlar arasında sahil keyfini doyasıya yaşamak için en güzel köşelerden.

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde yer alan plaj, merkeze oldukça yakın bir konumda bulunuyor ve 100. Yıl Bulvarı üzerinden plaja ulaşmak yaklaşık 15 dakika sürüyor. Ayrıca bir araca ihtiyacınız varsa Antalya araç kiralama seçeneğinden de faydalanabilirsiniz. 

Kızkalesi Halk Plajı: Tarihle İç İçe Bir Deneyim

Kızkalesi Halk Plajı

Kızkalesi Plajı, Mersin'in ünlü tarihi noktası Kızkalesi'nin karşısında bulunan ve ince kumuyla dikkat çeken bir plaj. Tertemiz bir denize sahip olan bu plaj, sahip olduğu Mavi Bayrak ödülünün yanı sıra muhteşem manzarasıyla da gezginlerin ilgisini çekiyor.

Sahilin solunda bulunan Liman Kalesi ile başlayan Kızkalesi Plajı, Silifke istikametine doğru devam ediyor. Yaklaşık 50 metreye kadar sığ bir denize sahip olan bölgede yüzmek de kolay. Denizin birden derinleşmemesi sayesinde küçük çocuklu aileler için de oldukça uygun bir sahil. 

Akdeniz’in ünlü plajlarından olan Kızkalesi Plajı, Mersin'e bağlı ve merkeze yaklaşık 70 km uzaklıkta. Bu mesafeyi E982 yolu üzerinden yaklaşık 60 dakikada almak mümkün.

Büyük Samanlık Plajı: Fethiye'nin Gözdesi

Muğla’nın Akdeniz kıyısında yer alan tatil cenneti Fethiye de Büyük Samanlık Plajı ile listemize girmiş durumda. Havaalanına 50 km, şehir merkezine ise 8 km mesafede bulunan ve Fethiye koyları arasında göze çarpan bu plaja ulaşım oldukça kolay. 434 metre uzunluğunda sahili bulunan Büyük Samanlık Plajı, çok sayıda misafir ağırlama imkânına sahip. Yani buraya geldiğinizde kendinize göre bir şezlong bulabilirsiniz. 

Plajdaki tesiste zengin menüye sahip bir restoran da bulunuyor. Bu sayede yanınızda yiyecek ve içecek götürmediğiniz zamanlarda yemek ihtiyacınızı restorandan karşılayabilirsiniz. Özel işletmelerin de bulunduğu Büyük Samanlık Plajı’nda kamp, piknik, mangal ve deniz bisikleti gibi aktiviteler de yapabilirsiniz. Eşyalarınız ve tatil malzemeleriniz ile kolayca seyahat edebilmek için de Fethiye araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Mavi Bayraklı Plajlarda Güvenli ve Temiz Bir Tatil Yapın

Mavi Bayraklı plajlar hem ülkemiz hem de çevre için oldukça önemli. Bir plajın bu unvana sahip olabilmesi için suyunun ve sahilinin temiz olması gerekiyor. Ayrıca bu tesislerde çalışanların ve tesis yöneticilerinin çevre konusunda eğitimli kişilerden oluşma zorunluluğu var. Yani bölgedeki tesisler çevre konusunda bilinçli kişiler tarafından yönetiliyor ve böylece sürdürülebilirlik sağlanıyor. 

 

Mavi Bayrak uygulamasının en önemli kriterlerinden biri de güvenlik. Bu plajlarda çevresel etkenler en güvenli seviyeye getirilirken cankurtaran hizmetlerine de önem veriliyor. Dolayısıyla aileniz ve sevdiklerinizle güvenli bir şekilde tatil yapma imkânına sahip oluyorsunuz. 

 

 

Bunlara ek olarak Mavi Bayraklı plajlar her yıl düzenli olarak denetleniyor. Yani bu plajlardaki temizlik ve güvenlik gibi detayların sürdürülebilirliği sağlanıyor. Herhangi bir kriteri karşılayamayan plajlardan ise Mavi Bayrak unvanı geri alınıyor. Tatillerinizde Mavi Bayraklı plajları tercih ederek çevreyi koruyabilir, çevreye önem verilmeyen plajları ziyaret etmeyerek de o bölgelerin bu konuda farkındalığa ulaşmasını sağlayabilirsiniz. 

 

Güvenli ve temiz plajlarda tatil yaparken Akdeniz’in doğal ortamlarını da keşfetmek isterseniz “Güneş’e Yolculuk: Yazı Bitirmeyen Akdeniz'in En Güzel Köyleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.