AdBlue Nedir, Ne İşe Yarar?


02 Nisan 2024
2316 kez okundu
Adblue Nedir? Ne İşe Yarar?
Araç Rehberi

Günümüzde elektrikli ve hibrit araçlarla otomotiv alanında fosil yakıt kullanımı azaltılmaya çalışılsa da hala pek çok araç, fosil yakıt ile çalışıyor. Fosil yakıtın yanması sonucu oluşan gazlar ise hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri. Bu nedenle Avrupa ülkeleri, Euro 6 Emisyon Standartları ile gaz salınımını kontrol altında tutmaya çalışarak otomotiv sektörünün de bu standartlara uygun ve çevre dostu çözümler geliştirmesini sağlıyor. Araçlardan kaynaklı zararlı gaz salınımını minimum seviyeye düşürmek için çevre dostu çözümler sunmaya devam ediliyor. İşte, bu çözümlerden biri de AdBlue. 

 

Özellikle dizel araç tercih ettiğinizde adını sıklıkla duyacağınız bu kavram, aslında aracın çevreye verdiği zararı minimum seviye düşüren bir çözüm. “Peki, nasıl?” diye merak ediyorsanız gelin, AdBlue nedir ve AdBlue ne işe yarar, tüm detaylarıyla incelemeye başlayalım. 

AdBlue Nedir?

AdBlue; bilinenin aksine bir yakıt ya da yakıt tüketimini azaltan bir destek değildir, dizel motorlu araçların gaz emisyon değerlerini düşüren bir sıvıdır. Bu sıvı, iki farklı çözeltiden meydana gelir. AdBlue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ve %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip araçlarda kullanılan bu sıvı sayesinde egzoz gazında bulunan ve atmosfere salınan azot oksit yüksek oranda azaltılır.  

AdBlue Ne İşe Yarar? 

AdBlue sıvısının ne işe yaradığını anlamak için araç içerisindeki filtre sistemlerini daha yakından incelemekte fayda var. “Gaz salınımını kontrol altında tutmak için araçlarda zaten bir filtreleme sistemi yok mu?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Aslında araçlarda yakıtın yanmasıyla oluşan zararlı gazları atmosfere salarken filtreleyen sistemler mevcut.

 

Araç motorunda yanan yakıt, partikül filtresi gibi sistemlerden geçerek havaya salınır. Ancak bu filtreleme, karbon gazları için etkili olsa da azot gazları için aynı etkiye sahip değil. Durum böyle olunca da azot oksit salınımını azaltmak için çözüm AdBlue sıvısından geçer. “Peki, AdBlue nasıl çalışır?” merak ediyorsanız hemen açıklayalım.

 

AdBlue, SCR sistemi ile birlikte çalışır. SCR sisteminden çıkan ve partikül filtresinden geçen egzoz gazı üzerine AdBlue sıvısı püskürtülerek gazın tepkimeye girmesi sağlanır. Tepkime sonucunda azot oksit, zararsız azot ve su buharına dönüşür. Böylece AdBlue sayesinde havaya salınan zararlı azot oksit oranı minimum seviyeye düşürülür.

AdBlue Biterse Ne Olur? 

adblue-biterse-ne-olur

 

Araçların çevreye olan zararını en aza indirmek için kullanılan AdBlue sıvısı zaman içerisinde bitebilir. Böyle bir durumda sıvının yenilenmesi hem araçtan çıkan zararlı gazları atmosfere salmamak hem de araçta daha büyük hasarlara ortam oluşturmamak için oldukça önemli. 

Bir aracın AdBlue sıvısı biterse motordan çıkan egzoz gazı üzerine sıvı püskürtülemediği için  azot oksit oranı düşürülemez. Bu da sürüş esnasında çevreye verilen zararın artmasına sebep olur. 

 

Ayrıca AdBlue, yukarıda da belirttiğimiz gibi SCR sistemi ile birlikte çalışır. AdBlue sıvısının bitmesi, bu sistemin de çalışmasını doğrudan etkiler. Sistemde yer alan filtrelerden sıvı geçişi sağlanamadığı için bu filtrelerin kurumasına ve aşınmasına sebep olabilir. Bu durum ise sistemin hasar görmesine neden olarak araçta daha büyük arızaları ortaya çıkarabilir.

AdBlue Arıza Sebepleri  

Aracın AdBlue sıvısı bittiğinde yenilenmezse SCR sisteminde arıza çıkabilir. Ayrıca sıvıyı yanlış yere doldurmaktan veya AdBlue pompasından kaynaklı olarak da araçta arıza oluşması mümkün. 

 

Araçlarda AdBlue dolum kapağı, genellikle dizel yakıt dolum kapağının yanında bulunur. Bu nedenle bir anlık dikkatsizlikle AdBlue, yakıt tankına konulabilir. Böyle bir durumda araç çalıştırılmamalı ve doğrudan yakıt tankında bulunan AdBlue sıvısının boşaltılması için önlem alınmalıdır. Tabii aynı durum, AdBlue tankına yakıt konulduğunda da geçerli. 

 

AdBlue ile ilgili bir diğer arıza ise sisteme sıvıyı ileten pompayla alakalı. AdBlue tankından SCR sistemine sıvı aktarımını gerçekleştiren pompa zamanla ya da sıvının kalitesinden kaynaklı olarak aşınabilir. Bu da sıvının düzenli olarak sisteme ulaşmamasına yol açarak araçta daha büyük arızalara neden olabilir. 

 

Böyle olumsuz durumlarla karşılaşmamak için aracın AdBlue sıvısı bittiğine dair ikaz alındığında sıvının doldurulmasında ve düzenli araç bakımları ile sistemin kontrol edilmesinde fayda var. 

AdBlue Nasıl Doldurulur? 

adblue-nasil-doldurulur

AdBlue sıvısı azaldığında aracın gösterge panelinde bulunan AdBlue ikaz lambası yanar. Bu uyarıyı aldığınızda araca AdBlue dolumu yapmanız gerekir. Peki, AdBlue nasıl doldurulur? AdBlue sıvısını benzin istasyonlarından temin edip aracın AdBlue doldurma kapağını açarak istediğiniz yerde doldurabilirsiniz. Ancak araca AdBlue doldururken aracın tamamen kapalı olmasına dikkat etmelisiniz.

AdBlue Hangi Araçlarda Var?

2015 yılında yürürlüğe giren Euro 6 Emisyon Standartları ile Avrupa Birliği ülkeleri için AdBlue kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu nedenle 2015 yılından sonra üretilen neredeyse tüm dizel araçlarda AdBlue teknolojisi ile karşılaşmak mümkün.

AdBlue Fiyatı Nedir? 

Benzin istasyonlarından kolaylıkla AdBlue sıvısı temin edebilirsiniz. Ancak AdBlue alırken pek çok farklı marka ile karşılaşabilirsiniz. AdBlue sıvısının fiyatı da markadan markaya ve litresine göre değişir. Bu nedenle AdBlue fiyatı ile ilgili net bir tutar vermek mümkün değil. 

AdBlue Kaç Km Gider? 

“Peki, kaç litre AdBlue almalıyım?” diye düşünüyorsanız da  bir aracın kaç kilometrede ne kadar AdBlue sıvısı tükettiği size bu konuda yol gösterici olabilir. Genel olarak araçların her 1000 km sürüş için ortalama 1 litre AdBlue sıvısına ihtiyaç duyduğunu söylemek mümkün. Buna göre aracın tank kapasitesine göre tam dolum için ihtiyacınız olan AdBlue miktarını ve gideceğiniz yolu hesaplayabilirsiniz. 

 

Kısacası AdBlue bir yakıt ya da yakıt desteği değil, dizel araçlarda çevre dostu sürüş sağlama amacıyla geliştirilen bir karışımdır. “Peki, yakıt tüketimini azaltmak için nelere dikkat edilmelidir?” diye merak ediyorsanız “Araç Yakıt Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu” yazımızı okuyabilirsiniz.