Otomobil 101: Araç Neden Hararet Yapar?


01 Eylül 2022
10139 kez okundu
Araba Neden Hararet Yapar?
Araç Rehberi

Türkiye’nin birçok ilinde bahar ve yaz ayları oldukça sıcak geçiyor. Motorlar ise kış aylarında bile oldukça sıcak çalışan cihazlar. Hava sıcaklıklarının artması ile beraber de kısmen bile olsa sıcaklıkları daha fazla artıyor. Motorun normalden çok daha sıcak çalışması durumuna ise hararet adı veriliyor. 

Araç Soğutma Sistemi ve Parçaları

Araçların pasif ve aktif soğutma parçaları bulunuyor. Bunların geneline ise araç soğutma sistemi adı veriliyor. Motor ve çevresinde yer alan bileşenler, kolay ısınıp soğuyabilen parçalardan oluşuyor. Böylece aracın soğuması kolaylaştırılıyor ve bu duruma pasif soğutma adı veriliyor. 

 

Aktif soğutma sistemleri ise ikiye ayrılıyor. Araç sıvı ile soğutuluyorsa aktif soğutma bileşeni antifriz gibi sıvılar oluyor. Antifriz, kendine ait hazne içerisine aktarıldıktan sonra su ekleniyor. Antifriz ve su karışımı, soğutma kanalları adı verilen motor parçasında dolaşıyor. Bu sayede motoru soğutuyor. 

Antifriz ve su karışımı da motoru soğuturken ısınıyor. Bu nedenle de sıvının soğuyabilmesi için motordan depolandığı hazneye geri gönderilmesi gerekiyor. Bu işlemlerin tamamı ise devirdaim pompası adı verilen parça ile gerçekleştiriliyor. 

 

Araç motorunu soğutmak için kullanılan ikinci aktif sistem ise hava soğutmadır. Otomobillerde çok sık görülmeyen bu sistemde motor, hava ile soğutuluyor. Bunun için fan gibi parçalardan yararlanılıyor. 

Son olarak araçlarda termostatlar bulunuyor. Bunlar sayesinde de motorun ısınıp ısınmadığı kolayca anlaşılabiliyor. Hararet müşürü adı verilen parça ile motordan gösterge ekranına sinyal gönderiliyor ve motor sıcaklığı hakkında bilgi sahibi olmanız sağlanıyor. 

Arabanın Harareti Neden Yükselir?

arabanin-harareti-neden-yukselir

 

Hava sıcaklıkları arabanın hararet yapmasında bir etken olmakla birlikte sadece sıcak hava nedeniyle arabalar hararet yapmaz veya daha doğru bir tabirle arabanın harareti yükselmez. Antifriz ve su karışımından meydana gelip soğutma suyu veya soğutma sıvısı olarak adlandırılan sıvının eksilmesi, hararetin yükselmesinde en büyük etkendir. 

 

Soğutma sıvısının eksilmesi dışında mekanik arızalar nedeniyle de arabalar hararet yapabilir. Bunların başında da devirdaim pompasının istenen şekilde çalışmaması gelir. Devirdaim pompası ideal şekilde çalışmadığında soğutma sıvısı motoru soğutamadığı için araç hararet yapabilir. 

Son olarak arabanın soğutma sıvısını ileten borularında da zamanla tıkanma gibi durumlar meydana gelebilir. Böyle bir durumda da aşırı ısınma ve hararet yaşanabilir.

Arabanın Harareti Nasıl Düşürülür?

Arabanın hararet yaptığı anlaşıldığında mümkün olan ilk noktaya park edilmesi gerekiyor. Soğutma suyu, çok sıcak olabileceği için asla açılmaması öneriliyor. Aksi takdirde patlama gibi sorunlar gözlemlenebiliyor. 

Araç uygun bir yere park edildikten sonra Garenta ile kiralandıysa çözüm merkezinin aranması gerekiyor. Çözüm merkezi gerekli kontrolleri yapıp işlemleri yürütüyor ve gerekiyorsa teknik destek almanızı sağlıyor.  

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Araç hararet yaparsa motor aşırı derecede ısınıyor. Motor parçaları, belirli bir sıcaklık aralığında çalışacak şekilde dizayn edildikleri için yüksek sıcaklıklarda arıza yaşayabiliyorlar. Genellikle de contalar ve diğer hassas parçalar zarar görüyor. Böyle bir durumda da araç çalışamaz hale gelebiliyor. 

Arabada Hararet Göstergesi Kaç Olmalı?

Araçların hararet göstergeleri, marka ve modele göre değişiklik gösterebiliyor. Hararet göstergesinde kırmızı ile işaretlenen alana ulaştıklarında ise aracın uygun bir yere park edilip motorun kapatılması gerekiyor.