2024 Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri
Şehir içi ve şehirler arası seyahat planı yaparken uzunlamasına, tahmin paketini birbirinden ayıran gibi yolculuk yol masraflarınızı ayrıntılarıyla anlatıyor. Bu ayrıntılardan bir köprü ve yollar maliyetleri. İster İstanbul içerisinde seyahat edin, isterseniz şehir dışında bir geziye çıkın, geçeceğiniz yollara göre ödemeniz gereken köprü ve bağlantıların fiyatları bulunmaktadır.
Yol masraflarınızı ayrıntılı bir şekilde çıkarabilmek için fiyat ve bu bedelin dönemsel olarak değişiklik gösterebileceğinde fayda var. “2024 yılında köprü ve süreç maliyetleri ne kadar?” diye merak ettiğiniz için sık sık kullanılan köprü ve yolların güncel ücretlerini derledik. O halde yollar ve köprülerin ücretlerini, geçiş kesintisini sorgulamayı ve ödeme yapılmadığı takdirde yapılması gerekenleri incelemeye başlayın.
Geçiş Ücretlerini Etkileyen Faktör: Araç Sınıfları
Geçiş ücretlerini kaybetmeden önce araç sınıflarına bakmamız gerekli. Çünkü yollar ve köprü geçişleri, araç sınıflarına göre değişiklik göstermektedir. Ücretlerin sınıflarına göre değişimini görebilmek için öncelikle araç sınıflarına ve sınıfların ne tür araçların kapsandığına bakalım:
Araçların sınıflarının belirlenmesindeki temel belirsiz, mevcut gibi aks adedi ve dingil mesafesi. Ancak sınıfların daha iyi özet bakış açısı sınıflara uygun olacak şekilde araç tiplerini, 1'den 6'ya doğru şu şekilde sıralıyoruz: Otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, tır, motosiklet.
Şimdi, araç sınıflarına göre hem İstanbul içinde hem şehirler arası seyahatlerinizde kullanabileceğinizyollar ve köprülerin 2024 yılındaki güncel ücretlerini inceleyelim:
Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti
İzmit Körfezi'nin iki kanadı birbirine bağlı Osmangazi Köprüsü, İstanbul-İzmir arası yolculuklar için büyük güvenlik sağlıyor. İzmir ve İstanbul arası yolculuğun süresini oldukça kısaltan bu köprü, aynı zamanda trafik sorununa da çözüm sunuyor. Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri şu şekilde:
1915 Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti
Tekirdağ’ın Malkara ilçesi ile Çanakkale’nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü, bu iki şehir arasında 5 kilometrelik yolu kapsıyor. Ancak köprüyü de içerisine alan proje kapsamında 89 km’lik otoyol ve 12 km’lik bağlantı yolları bulunuyor. Bu nedenle Tekirdağ ve Çanakkale yolculukları için kullanılan köprünün ücretine ek olarak çıkış noktasına göre otoyol ücretini de eklemeniz gerekli. Otoyol çıkış gişelerine göre ücret detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
2024’te 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretleri ise şu şekilde:
İstanbul İçi Köprü Geçiş Ücretleri
İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasını birbirine bağlayan üç köprü bulunuyor. Bu köprüler; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü.
Bulunulan veya gidilecek yere göre kolay geçiş imkanı sağlayan bu köprülerin kullanımında ise trafiğin güvenli ilerlemesi için belirlenen UKOME kararları etkili. Bu karara göre kimyasal ve tehlikeli madde taşıyan araçlar sadece Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanabiliyor. Onun dışında kalan toplu taşıma araçları ve ambulanslar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçebilirken ticari araçlar, karavanlar ve servislerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçmesi gerekiyor. 1. sınıfa giren özel otomobiller ise tüm köprülerden geçiş sağlayabiliyor. Siz de araç tipinize ve gideceğiniz yere göre kullanabileceğiniz köprüyü belirleyebilirsiniz. İstanbul köprülerinin geçiş ücretleri ise şu şekilde:
Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti
İstanbul’da Avrupa ve Anadolu yakası geçişleri için köprüler dışında Avrasya Tüneli de tercih edilebilir. Ancak tünel büyük araçların geçişi için uygun değil. Tünelden sadece otomobil, minibüs ve motosikletler geçebiliyor. Buna ek olarak Avrasya Tüneli’nin gündüz ve gece kullanımına göre ücretleri farklılık gösteriyor. Araç tiplerine göre Avrasya Tüneli 2024 ücret tarifesi ise şu şekilde:
Otoyol Geçiş Ücretleri
Otoyol ücretleri, yalnızca köprü ambalajlar gibi araç sınıflarına göre farklılık gösterir. Ancak bağlantı ücretini ödemenin bir diğer faktörü, giriş ve çıkış çıkışları. Rotanızı belirledikten sonra giriş ve çıkış noktalarınıza göre net ücreti öğrenebilmek için Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ücret sorgulamaaracını kullanabilirsiniz.
Otomobiller özelinde olursa olsun sık sık kullanılan otoyolların ücretlerine ise tablodan ulaşabilirsiniz:
Otoyol ve Köprü Ücretleri Nasıl Ödenir?
Otoyol ve köprü ücretleri, HGS ile ödeniyor. Aracın platformuna özel kullanım HGS hesabı sayesinde köprü ve otoyollardaki geçişlerde durmaya gerek kalmadan geçiş ücreti alınabiliyor. Ancak büyümenin bozulmadan önce HGS bakiyesinin bakiyesini kontrol ettiği görülüyor. Eğer hesapta yeterli bakiye yoksa geçiş yaparsınız. Geçiş sertifikalarını Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorgulama bölümleriniplakanızı dağıtacağınız kısımlar.
Geçişin aralıktan itibaren 15 gün boyunca devamı yüklemelerseniz otomatik olarak geçiş ücreti kesiliyor. Ancak 15 günü geçerseniz köprü ve süreç ücretinin 4 katı ödeme yapma durumunda kalıyorsunuz. Bu nedenle seyahat rotanızı oluşturduğunuzdan sonra tam anlamıyla hazır olmak için HGS bakiyesini kontrol etmeyi unutmayın.
Güncel geçiş hariç ücretler 2024 hız sınırı cezaları ne kadar öğrenmek istiyorsanız "Yola Çıkmadan İnceleyin: 2024 Trafik Cezaları " yazımızı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.