Rölanti Nedir? Rölanti Ayarı Nasıl Yapılır?


30 Ekim 2023
22651 kez okundu
Rölanti Nedir? Rölanti Ayarı Nedir?
Araç Rehberi

Araç kullanırken bazı temel terimlere hâkim olmak sizin için çok daha iyi bir sürüş konforu anlamına gelir. Her şeyden önce şahsi aracınızın herhangi bir sorun yaşaması durumunda aracınızı doğru tanıyor olmanız ve problemin kaynağını ilk elden doğru tespit edebilmeniz, sorunun çözümüne giden yolları kısaltır. En çok karşılaşılan sorunları düşününce akla gelen ilk terimlerden birisi ise rölantidir. Peki, rölanti nedir?

Rölanti Nedir?

Rölanti, bir aracın çalışabileceği minimum devir sayısı anlamına gelir. Normal şartlarda, kontağı çevirdiğiniz andan itibaren gaza basmasanız bile rölantideki aracınız çalışmayı sürdürür. Aynı şekilde motor çalışıyorken eğer araç rölanti durumundaysa ilerlemez. Sadece kalkış için hazır durumda bekler. Bir başka deyişle motor çalışıyor olsa bile tekerlekler dönmez ve araç ilerlemez.

 

Rölantinin ideal ayarda olması, aracın sağlığı için büyük önem taşır. İlerleyen aşamalarda büyük problemler yaşamamak adına rölanti ayarının doğru yapıldığından emin olmanız gerekir. Peki, rölanti ayarının ne olduğunu ve farklı araç tiplerine göre nasıl yapıldığını biliyor musunuz?

Rölanti Ayarı Nedir?

rolanti-ayari

 

Rölanti ayarı, motorun stop etmeden ve her an hızlanabilecek durumdayken sahip olduğu devir sayısıdır. Her araçta bu sayı değişebilir, ancak çoğunlukla 500 ilâ 1000 devir / dakika olarak karşımıza çıkar.

Rölanti Ayarı Nasıl Yapılır?

rolanti-ayari-nasil-yapilir

 

Rölanti ayarı, farklı araç türlerinde farklı şekilde yapılır. Araç türlerine göre rölanti ayarlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Eğer eski veya karbüratörlü bir aracınız varsa motor üzerinde yer alan ayar vidası yardımıyla rölanti ayarı yapılabilir. Vidanın elle ya da tornavida ile çevrilmesiyle motorun içine giren hava miktarı ayarlanarak ideal rölanti ayarı yakalanabilir. Aracın modeli veya tipine göre ortalama değer 500 ilâ 1000 devir / dakika arasında değişir. Bu ayarı iyi yapabilmek için aracınızın ideal rölanti devrini bilmeniz gerekir. Aracın modeline göre rölanti devrini bildiğiniz takdirde o devri vida yardımıyla sağlayabilirsiniz.


  • Elektrik kontrol ünitesiyle kontrol edilen yeni nesil araçlar, sahip oldukları sensör yardımıyla rölanti devrini otomatik ayarlar. Gaz pedalı ve gaz kelebeği arasında yer alan bu sensör, siz gaza basmadığınız zaman bile ölçüm yaparak motorun rölanti ayarının ideal seviyede olmasını sağlar.


  • Çok tercih edilen bir diğer araç tipi olan dizel araçlarda ise enjektörlere iletilen yakıt miktarı ile rölanti devri otomatik ayarlanır.

Rölanti Motoru Nedir?

rolanti-motoru

Rölanti valfi ismiyle de bilinen rölanti motoru, rölanti devrinin ayarlanmasını sağlayan araç parçasıdır. Yeni nesil araçlarda bir kumanda biçiminde yer alan bu parça, rölanti hızının ayarlanmasını sağlar. Ancak eski araçlarda böyle bir parça bulunmayabilir.

Rölanti Dalgalanması Nedir?

rolanti-dalgalanmasi

 

Rölanti dalgalanması, araç boştayken motoru çalıştığı sırada devir saatinde gözlenen dalgalanmadır. Eğer böyle bir durumla karşılaşıyorsanız rölanti kontrol sisteminde ya da bir bileşeninde arıza olduğu anlamına gelir.

 

Emme manifoldu sızıntıları, yakıt sisteminde karşılaşılan problemler ve hava filtresinde kirlilik gibi sorunlar da rölanti dalgalanmasına neden olabilir.

Rölanti Ayarı Düşük veya Yüksek Olursa Ne Olur?

dusuk-ve-yuksek-rolanti-ayari

 

Rölanti, aracın performansı için ideal ayarda olması gereken bir değerdir. Eğer gereğinden düşük veya gereğinden yüksek olursa farklı sorunlar yaşanır.

 

Rölanti ayarı gereğinden düşük olduğunda gün içinde ilk ateşlemeler esnasında araç stop edebilir. Biraz ısındıktan sonra stop etme sorunu ortadan kalksa bile araç çalışırken fazla sarsılabilir. Bu durumdan kaynaklı konforsuz bir sürüş deneyimi yaşanır. Ayrıca sürüş esnasındaki bu dengesizlik, aracın parçalarının zarar görmesine neden olur.

 

Rölanti ayarı gereğinden yüksek olduğunda ise aracın yakıt tüketimi artar. Normal hızda ilerlemek için bile fazla gaz verilmesine ihtiyaç duyan araç, zamanla daha çok yakıt tüketimi yapar ve aracın farklı parçalarında da sorun çıkabilir. 

 

Kısacası araçlarda rölanti ayarı, konforlu sürüş deneyimi için oldukça önemli. Ancak biliyoruz ki aracın yol sürüş deneyimini ve hareketini etkileyen daha pek çok parça mevcut. Aracınızı daha yakından tanımak, temel terimlere daha fazla hâkim olmak isterseniz “Otomobil 101: Alt Takım Parçaları ve Görevleri” rehberimiz ile okumaya devam edebilirsiniz.