Kiralık Araçla Kaza Yapılırsa Ne Olur?


20 Kasım 2024
15 kez okundu
Kiralık Araçla Kaza Yapılırsa Ne Olur? - Garenta Blog
Deneyim

İş, gezi veya şehir içi seyahatlerinizde daha kolay ulaşım sağlamak için araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Çünkü araç kiralamak özellikle tatillerde, iş seyahatlerinde ya da kısa süreli şehir içi ihtiyaçlarda büyük kolaylık sağlar. 

 

Ancak biliyoruz ki trafikte pek çok risk ile karşılaşmak mümkün. Bu risklerden biri de trafik kazası. Kiralık araçla kaza yapıldığında ise hem finansal hem de hukuki süreci daha iyi yönetmek için dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. 

 

“Peki, nelere dikkat etmeliyim?” diyorsanız kiralık araçla kaza durumu ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını birlikte keşfedelim. 

Kiralık Araçla Kaza Durumunda Neler Yapılmalı?

kiralik-aracla-kaza-durumunda-neler-yapilmali

Kiralık araçla bir kaza durumu yaşandığında sakin kalarak durumu kontrol etmeniz oldukça önemli. Eğer acil durum varsa tabii ki öncelikle 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aramalısınız. Bunun dışında kaza sonucunda maddi hasar olması halinde yapmanız gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 


  • Aracı kaza yerinden hareket ettirmeden trafik polisi ya da trafik jandarma ekiplerine haber verip polis raporu ile birlikte alkol raporu almalısınız. 


  • Eğer kiralık araçla yaşadığınız kazaya başka bir araç da karıştıysa diğer araç sürücüsü ile beraber kaza tespit tutanağı doldurmalısınız. Kazaya karışan taraflar kendi aralarında anlaşmazlık yaşar ve iki taraf da tutanağı imzalamazsa kazanın gerçekleştiği bölgeyle ilgilenen jandarma veya trafik polislerini olay yerine çağırmalısınız. Kaza tespit tutanağı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Sorgulanır?” yazımızı okuyabilirsiniz. 


  • Kazayı belgelemek ve araç kiralama şirketini bilgilendirmek için aracın ve varsa diğer araçların hasar aldığı alanların fotoğraflarını çekebilirsiniz. 

 

 

Unutmayın ki tüm bu unsurlar dışında kazayı takiben en kısa sürede araç kiralama şirketini bilgilendirmelisiniz. Böylece şirket, aracın sigorta durumuna ve sözleşme şartlarına göre hasarın giderilmesi için daha net ve doğru bir şekilde yönlendirme yapabilir. 

Kiralık Araçla Kazada Değer Kaybını Kim Öder?

Değer kaybı, bir aracın kazaya karışmasının ardından piyasa değerinde meydana gelen düşüş anlamına gelir. Araç kiralama şirketleri, araçlarını gelir elde etmek için kullandıkları ve belirli bir değerde kiraladıkları için bu tür bir değer kaybı yaşanması şirket için bir zarardır. Peki, bir kaza durumunda değer kaybını kim öder?

 

Araç değer kaybı, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Zorunlu Trafik Sigortası) kapsamında ödenen bir tazminattır. Dolayısıyla ilgili ödemeyi sigorta şirketi yapar. Kazada kusurlu olan kişinin Zorunlu Trafik Sigortası yaptırdığı sigorta şirketi, araç değer kaybı tazminatını öder. Buna göre aracı kiralayan kiracının kusuru yok ise kusurlu aracın trafik sigortasından değer kaybı bedeli talep edilebilir. 

 

Ancak kiracının kusurlu olduğu durumda değer kaybı tutarı, sözleşme kapsamına göre kiralama şirketi tarafından kiracıdan alınabilir. Kısacası kazada kusurlu olmanız halinde değer kaybının kimin tarafından karşılanacağı genellikle kiralık aracın sigorta şartlarına ve kiralama sırasında imzalanan sözleşmeye bağlı demek mümkün. Bu nedenle de araç kiralamadan önce sözleşme detaylarını incelemeniz oldukça önemli. 

 

“Peki, araç değer kaybı nasıl hesaplanır?” diyorsanız araç değer kaybı ile ilgili tüm detayları keşfetmek için “Kazadan Sonra Unutmayın: Araç Değer Kaybı Nedir, Nasıl Hesaplanır?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Kiralık Araç Kaskosu Neleri Kapsar?

kiralik-arac-kaskosu-neleri-kapsar

Kiralık araç kaskosu, olası kaza durumlarında oluşacak maddi yükümlülüğe karşı hem aracı kiralayan sürücüyü hem de kiralama şirketini güvenceye alır. Ancak tabii ki kiralık araç kasko teminatları, sigorta poliçesine ve kiralama için tercih edilen sözleşme koşullarına göre değişebilir. Bu nedenle burada dikkat edilmesi gereken nokta, araç kiralarken kiralama şirketinin sunduğu sigorta paketleri ve teminatları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak. Çünkü kiraladığınız aracın kaskosu kapsamında nelerin kapsama dahil olduğunu bilmek, olası bir kazada süreci daha iyi yönetmenize yardımcı olur.

 

Sigorta kapsamı, kiralama sırasında seçilen sigorta poliçesine bağlı olarak değişse de genel olarak kiralık araç kaskosunun güvence altına aldığı durumları şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Çarpma ve Çarpılma Hasarları: Aracın bir kaza sonucu başka bir araç veya nesneye çarpması durumunda meydana gelen hasarlar 

  • Hırsızlık: Aracın çalınması veya hırsızlığa maruz kalması halinde ortaya çıkan kayıplar

  • 3. Kişilere Verilen Zararlar: Kaza sırasında başka kişilere veya araçlara verilen zararlar 


Ancak kasko kapsamı dışında kalan bazı durumlar bulunur. Örneğin alkol veya uyuşturucu madde etkisinde kaza yapılması veya aracın kasıtlı olarak hasara uğratılması gibi durumlar sigorta kapsamında yer almaz. Ayrıca olası bir hasar sonucunda sigorta tarafından karşılanacak tutar, teminat limitleri ile belirlenir. Kaza durumunda bu limitin aşılması halinde araç kiralama şirketi, kiracıdan limitlerin dışında kalan tutarı talep edebilir. Bu nedenle araç kiralarken kaskonun kapsamını, teminat limitlerini ve araç kiralama şirketinin sunduğu ek güvence paketlerini detaylı bir şekilde öğrenmek oldukça önemli.

Kiralık Araç Kaskosu Yoksa Ne Olur?

Kiraladığınız araçta kasko sigortası olmaması ve sözleşmede bu durumla ilgili herhangi bir düzenleme yer almaması halinde olası bir kaza durumunda kiralayan kişinin tüm hasar bedelini karşılaması gerekebilir. Ancak aracı kiralarken sözleşmede güvence şartlarını öğrenmeniz ve kapsamlı kasko seçmeniz halinde meydana gelen hasar, sigorta tarafından karşılanır. Dolayısıyla araç kiralarken seçeceğiniz sigorta paketine ve güvence şartlarına dikkat etmenizde fayda var. 

 

Garenta’dan araç kiralama işlemi yaparken güvence detayları sözleşmenizde ve teslimat formunda belirtilir. Ayrıca ek güvence paketleri ile olası risklere karşı daha kapsamlı bir koruma sağlamanız da mümkün. Garenta güvence paketleri ve araç kiralama sözleşme koşulları hakkında detaylı bilgi almak için “Garenta Araç Kiralama Şartları” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.