Türkiye'de Yamaç Paraşütü Yapılacak Yerler: Tarifsiz Bir Tutku


19 Temmuz 2024
309 kez okundu
Türkiye'de Yamaç Paraşütü Yapılacak Yerler - Garenta Blog
Deneyim

Yamaç paraşütü, özgürlük ve adrenalin duygusunu en yoğun şekilde yaşayabileceğiniz sporlar arasında. Doğanın görkemine kuş bakışı şahit olabileceğiniz ve havada süzülmenin yarattığı coşkuyu hissedebileceğiniz yamaç paraşütü, İngilizcede “paragliding” olarak adlandırılıyor. Anı yaşayarak unutulmayacak bir deneyime tanıklık etmek için birebir olan bu sporun geçmişi de oldukça yeni.

 

Ülkemizde giderek yaygınlaşan bu ekstrem spor için birçok nokta bulunuyor. Bu yazımızda size bu tarifsiz tutkuyu yaşayabileceğiniz bazı güzergahlardan bahsedeceğiz ve sizi bir maceraya çıkaracağız. Haydi gelin, Türkiye’de yamaç paraşütü yapılan yerlere bakalım ve mavi gökyüzüne doğru yol alalım. 

Türkiye'de En İyi Yamaç Paraşütü Noktaları

1980’li yılların başında hava sporları ile ilgilenen kişilerce bulunan yamaç paraşütü ile rüzgarı daha önce hissetmediğiniz şekilde hissedebilir ve gökyüzünün tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Çünkü Türkiye’de yamaç paraşütü için çok uygun yerler var. İşte, sizi gökyüzü ile buluşturacak o yerler:

Babadağ, Fethiye

Babadağ, Fethiye

Babadağ, yamaç paraşütü denilince Türkiye'de akla ilk gelen duraklardan. Fethiye Ölüdeniz'de bulunan Babadağ, Türkiye'de yamaç paraşütü yapılan ilk güzergah olarak da biliniyor. 

 

Ölüdeniz'e hayli yakın bir konumda bulunan Babadağ'da farklı pistler bulunur ve yaklaşık 2000 metre yükseklikten gökyüzüne doğru salınılır. Ayrıca Ölüdeniz, yamaç paraşütü için olduğu kadar deniz ve doğa tatili yapmak için de hayli uygun bir lokasyon. 

 

Milli park konumundaki tabiat parkıyla dünyaca ünlü bir yer olan Ölüdeniz, turkuaz renkteki akvaryum gibi denizi ve eşsiz manzaraları ile dikkat çeker. Bu manzaralara ve denize yukarıdan bakmak isterseniz Babadağ’da yamaç paraşütü yapma fikrini değerlendirebilirsiniz. Konforlu bir Babadağ yolculuğu için ise Garenta’dan Fethiye araç kiralama randevunuzu oluşturabilirsiniz. 

Asas Tepesi, Kaş

Asas Tepesi de deniz manzaralı yamaç paraşütü rotası sunan noktalardan biri. Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Asas Tepesi; yeşil tepelerden, yarımadadan, mavi sulardan ve teknelerden oluşan bir manzara sunuyor. 

 

Asas Dağı olarak da bilinen bu tepenin eteklerinde, yaklaşık 650 metrelik bir yükseklikten hareket ediliyor. Fakat havanın durumuna göre paraşüt ile 1000 metrelik bir yüksekliğe ulaşmanız da mümkün. İniş pisti olarak ise Kaş Limanı tercih ediliyor. 

 

Yabancı turistlerin yoğun bir şekilde ziyaret ettiği Kaş’ta yamaç paraşütü hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı. Kötü hava şartlarından olumsuz etkilenmemek için Kaş’ta yamaç paraşütü yapmaya mayıs ile kasım ayları arasında gitmeniz öneriliyor. Bu süreçte ulaşım için bir araca ihtiyacınız olursa Antalya araç kiralama seçeneklerine göz atmayı ihmal etmeyin. 

Ali Dağı, Kayseri

Ali Dağı, Kayseri

Ali Dağı, Kayseri'nin Talas ilçesi sınırlarında bulunuyor. Ülkemizdeki yamaç paraşütü merkezlerinden biri olarak kabul edilen bölge, Kayseri il merkezine de hayli yakın bir konumda. 

 

Daha çok yarı profesyonel ve profesyonel kişiler için önerilen Ali Dağı'nda 5400 metre yüksekliğe kadar uçuş yapılabiliyor. 2004 yılında Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’nın da düzenlediği Ali Dağı, özellikle zirveye çıkış kolaylığı ile dikkat çekiyor. Ayrıca burası mesafe yarışları için de ideal bir güzergah olarak gösteriliyor.

 

Yamaç paraşütü konusunda uluslararası bir merkez olarak tanınan Ali Dağı, “Türkiye'de yamaç paraşütü nerelerde yapılır?” sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan biri. Kayseri ve Ali Dağı gezinizi nasıl daha rahat yapabileceğinizin cevabı ise Garenta Kayseri araç kiralama ofisinde. 

Boztepe, Ordu

Yamaç paraşütü yapmak için Karadeniz’de de fırsatlar mevcut. Bunun için rotanıza, Ordu’nın Altınordu ilçesindeki Boztepe’yi ekleyebilirsiniz. Boztepe, yılın hemen her döneminde yamaç paraşütü yapmaya elverişli bir hava durumuna sahip oluyor. Ortalama 10 - 15 dakika süren yamaç paraşütü deneyiminde yemyeşil dağlar size eşlik ediyor.

Şehir merkezine yakın bir lokasyonda bulunan Boztepe yamaç paraşütü güzergahına toplu taşıma, teleferik veya kiralık bir araç ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu bölgede kamp yapabilir, trekking gibi sporları da deneyimleyebilirsiniz. Boztepe maceranızda ulaşım problemi yaşamamak için Ordu araç kiralama seçeneklerine mutlaka göz atmalısınız. 

Uçmakdere, Tekirdağ

Uçmakdere, yamaç paraşütü yapmak için sizi Trakya’ya davet ediyor. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde bulunan Uçmakdere güzergahı, Ganos Dağları’nı da içeriyor. Dolayısıyla gökyüzünde süzülürken göreceğiniz deniz, dağ ve orman manzaraları ile kendinizi doğanın içinde hissedebilirsiniz. 

 

Uçmakdere’nin iniş ve kalkış pisti açısından zengin olması, bu bölgede hemen herkesin yamaç paraşütü yapabilmesine imkân tanıyor. 250 veya 650 metre gibi farklı yüksekliklerden atlanarak yamaç paraşütü yapılıyor. Yani uçuş süreniz seçtiğiniz rotaya göre değişiyor. 

 

Bunlara ek olarak Uçmakdere’nin eski bir Rum yerleşim yeri olduğunu da belirtelim. Buraya gelmişken bölgeyi de gezebilir, doğal ürünler satın alabilirsiniz. Bölgeye ulaşmak için bir araca ihtiyacınız varsa da Garenta Tekirdağ araç kiralama ofisini ziyaret edebilir veya online araç kiralayabilirsiniz. 

Dinamit Tepesi, Pamukkale

Dinamit Tepesi, Pamukkale

Pamukkale'de yer alan Dinamit Tepesi, ilk defa yamaç paraşütü yapacak kişiler için önerilen bir güzergah. Çoğunlukla başlangıç uçuşları için tercih edilen Dinamit Tepesi; Hierapolis, Laodikya Antik Kenti, Pamukkale Travertenleri ve geniş tarlaları kapsayan görkemli bir manzaraya sahip.

 

Türkiye’de görülmesi gereken doğal anıtlardan biri olan Pamukkale Travertenlerini gökyüzünden izlemenin ve bölgeye kuş bakışı bakmanın vereceği heyecanı bir düşünün. Bu macerayı yaşarken toplu taşıma kullanmak yerine yolculuğunuzu daha eğlenceli hale getirmek istiyorsanız Denizli araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Nemrut Dağı, Adıyaman

Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan mistik bir lokasyon. Farklı efsanelere konu olan bu güzergah, kültür turizmi ile olduğu kadar dağcılık ve yamaç paraşütü ile ilgilenen gezginleri de kendisine çekiyor. 

 

Geçmişte Kommagene Krallığı tarafından kutsal bir bölge olarak kabul edilen bu dağ, anıt mezarları ve gün doğumu manzaraları ile de dünyaca ünlü. Dolayısıyla burada spor faaliyetlerinde bulunmak hayli özel bir his.

 

Yaklaşık 2200 metre yüksekliğe sahip olan Nemrut Dağı’nda yamaç paraşütü yaparak tarihi dokuları ve kalıntıları gökyüzünden seyredebilir, eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Nemrut Dağı ile birlikte Adıyaman’ın bütün tarihi dokusunu keşfetmek için Garenta Adıyaman araç kiralama ofisinden kendinize uygun bir araç kiralayabilir, gezinizi yorulmadan tamamlayabilirsiniz. 

Çökelez Dağı, Denizli

Denizli’nin yamaç paraşütü güzergahlarından bir diğeri de Çökelez Dağı’nda bulunuyor. Bir tarafı Hierapolis Antik Kenti’ne, bir tarafı da Pamukkale Travertenlerine bakan Çökelez, Denizli’nin Çal ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Dağın 1650 metrelik yüksekliği ise yamaç paraşütü yapmak için oldukça uygun.

 

Son yılların popüler yamaç paraşütü lokasyonlarından biri olan Çökelez Dağı’nın Uzun Mesafe Türkiye Yamaç Paraşütü Şampiyonası ve Yamaç Paraşütü Dünya Kupası gibi etkinliklere ev sahipliği yaptığının da altını çizelim. Çökelez’den başlayan rota ile gökyüzünden Pamukkale’ye kuş bakışı bakabilirsiniz. 

 

Denizli’ye gelmişken yamaç paraşütü maceranızı keyifli bir Pamukkale gezisiyle taçlandırabilirsiniz. Pamukkale’de gezilecek yerler için “Doğa ile Tarihin Buluştuğu Nokta: Pamukkale'ye Yolculuk” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.