Dalış Rehberi: Adrenalin Tutkunları İçin Türkiye'de Serbest Dalış Yapılacak Yerler


01 Eylül 2022
18703 kez okundu
Türkiye'de Dalış Yapılacak En İyi Yerler
Deneyim

Ülkemizde adrenalin tutkunlarını sevindirecek pek çok farklı etkinlik yapılabiliyor. Serbest dalış da bunlardan bir tanesi. Denizi seven, denizin içerisindeki dünyayı görmek isteyen dalış meraklıları için oldukça keyifli bir seçenek. Biz de deniz tutkunları için Türkiye’de serbest dalış yapılan yerleri inceledik. Serbest dalış yapılacak yerlerle ilgili önerilerimize geçmeden önce de “Serbest dalış nedir, nasıl yapılır?” ve “Gerekli ekipmanları nelerdir?” gibi soruların cevaplarını vereceğiz. 

Haydi başlayalım!

Serbest Dalış Nedir?

Tüpsüz dalış olarak da bilinen serbest dalış, tek nefesle en derine dalmayı hedefleyen bir aktivite. Oksijen sağlayan herhangi bir yardımcı alet olmadığı için kişinin suda kalış süresi ise akciğer kapasitesine, nefesini ne kadar süre tutabileceğine bağlı. Serbest dalışta tüplü dalışın aksine dalışın ardından nefes süresine bağlı olarak yüzeye çıkılıyor.

Serbest Dalış Nasıl Yapılır?

Serbest dalış yapmadan önce bir eğitimden geçmek şart. Eğitim almak için de 14 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Ayrıca yılın her dönemi serbest dalış yapılabiliyor. Denizde ve havuzda bu sporu yapabilirsiniz. 

 

Denizde yön bulma önemli bir konu olduğu için dalış bölgesi içerisinde ip kullanılır. Serbest Ağırlıklı Apnea stilinde ip takip edilir, ağırlık değiştirilmez. Monopalet, çift palet ya da paletsiz olarak dalış yapılabilir. İp Destekli Apnea stilinde ise palet kullanılmaz, ip çekilerek dalış gerçekleştirilir. 

Serbest Dalış Ekipmanları Nelerdir?

serbest-dalis-ekipmanlari

 

Dalış stiline göre kullanılan ekipmanlar değişebilir. Ancak genel olarak kullanılan ekipmanlar şunlar: 

  • Serbest dalış paleti

  • Serbest dalış elbisesi

  • Serbest dalış eldiveni

  • Serbest dalış maskesi

  • Şnorkel

  • Serbest dalış kemeri

  • Dalış ağırlıkları

  • Dalış bıçağı

  • Dalış şamandırası

Bir Dalgıç En Fazla Kaç Metre Dalabilir?

Sportif dalış limiti 18 metre olarak belirlenmiştir. Ancak tek nefeste 100 metre derinliğe ulaşan tüpsüz ve paletsiz bir dünya rekoru da var. Böyle bir dalış yapmak için tabii ki profesyonel olmak gerekiyor.

Türkiye’nin En Güzel Dalış Yapılan Yerleri

turkiyenin-en-guzel-dalis-yerleri

 

Berrak denizleri ve su altındaki dünyanın büyüleyici atmosferini yakalamak için çok uzaklaşmaya gerek yok. Ülkemizde derin mavilikleri kucaklayan birçok nokta bulunuyor. Özellikle Akdeniz ve Ege dalış konusunda aklınızı başınızdan alacak güzergâhlara sahip. 

Tabii tüplü ya da tüpsüz mutlaka bir eğitmen eşliğinde dalışınızı gerçekleştirmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Rotanızı biraz güneye çevirmek, keyifli ve adrenalin dolu vakit geçirmek isterseniz bu önerilerimiz sizin için.

Fethiye-Akvaryum Koyu: Rüya Gibi Bir Atmosfer

fethiye-akvaryum-koyu

 

Fethiye’nin Göcek ilçesinde bulunan Akvaryum Koyu, cam gibi bir denize sahip. Gerçekten de akvaryum gibi bir sürü renkli balığın etrafınızda dolaştığı huzur dolu bir yer arıyorsanız burası tam size göre. Dalış yapılan bu koyda ayrıca tarihi bir batık deniz feneri kalıntıları da bulunuyor. 

Akvaryum Koyu’na Nasıl Gidilir?

Harita 

Domuz Adası ile Tersane Adası arasında yer alan koya Göcek’ten kalkan tekne turlarına katılarak ulaşabilirsiniz. Göcek, Muğla şehir merkezine yaklaşık 109 km uzaklıkta bulunuyor. D400 kara yolu üzerinden 90 dakika gibi bir sürede bölgeye ulaşabilirsiniz. Araca ihtiyacınız varsa da Garenta araç kiralama şubeleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Çeşme-Fener (Süngükaya) Adası: Fokların Peşinde

fener-adasi-serbest-dalis

 

Sünger ve mercanların yuvası olan Fener Adası’nın çevresinde iki farklı dalış noktası bulunuyor. 15 metre derinliğe sahip deniz aynı zamanda foklara da ev sahipliği yapıyor. Farklı bir deneyim arıyorsanız dalış için sıkça tercih edilen bu noktaya bir şans verebilirsiniz.

Fener Adası’na Nasıl Gidilir?

Harita 

Çeşme’ye hayli yakın olan bu adaya dalış tekneleriyle ulaşabilirsiniz. Çeşme, Adnan Menderes Havalimanı’na yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunuyor. E881 kara yolu üzerinden 60 dakika gibi bir sürede Çeşme’ye ulaşabilirsiniz. Araca ihtiyacınız varsa İzmir araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Bodrum-Delikli Mağara: Mağara Dalışını Merak Edenlere Özel

serbest-dalis-bodrum

 

Bodrum’un dalış için en popüler noktalarından biri olan Delikli Mağara, 12 metrelik bir girişe sahip. Karaada’nın Kos Adası tarafında bulunan mağaranın içerisinde karavida, iskorpit ve ıstakoza rastlayabilirsiniz. Mağara dalışını merak ediyorsanız burayı tercih edebilirsiniz.

Bodrum-Delikli Mağaraya Nasıl Gidilir?

Harita 

Karaada’da bulunan mağaraya Bodrum merkezden kalkan tekne turları ile ulaşabilirsiniz. Bodrum Milas Havalimanı’nın 35 km uzağında bulunuyor. D330 kara yolu üzerinden 45 dakika gibi bir sürede yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Araca ihtiyacınız varsa Muğla araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Bodrum-Küçük Reef (Küçük Resif): Rengârenk Bir Dünya

bodrumda-serbest-dalis-bolgeleri

 

Küçük Resif, berraklığı bozulmamış ve mercan kayalıklarının bulunduğu bir yer. Dalış sporunu yapanların mutlaka uğradıkları bu güzergâhta su altı rengârenk. Sığ sularda dalış yapmak isterseniz Bodrum’a da hayli yakın olan bu noktayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Yalnız burada akıntı olduğunu da söyleyelim. 

Bodrum-Küçük Reef (Küçük Resif)’e Nasıl Gidilir?

Küçük Resif’e ulaşmak için yine Bodrum’dan kalkan tekne turlarını tercih etmeniz gerekiyor. 

Kalkan-Sakarya Batığı: Bambaşka Bir Dünyaya Geçiş

kalkan-sakarya-batigi

 

Kalkan ile Kaş arasında kalan Sakarya sığlığında neredeyse 100 yıllık bir batık gemi bulunuyor. “Duchess of York” isimli gemi her seviyede dalgıç tarafından batık dalışları için tercih edilen bir nokta. Batık 15 metreden başlayıp sonrasında derinleşmeye devam ediyor. Batık dalışı yapmak isterseniz uğrayabileceğiniz noktalardan biri. 

Kalkan-Sakarya Batığı’na Nasıl Gidilir?

Harita 

Kalkan, Dalaman Havalimanı’na 125 km uzaklıkta yer alıyor. D400 kara yolu üzerinden 120 dakika gibi bir sürede Kalkan’a olan yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Araca ihtiyacınız varsa Bodrum araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Saros-Minnoş Adası: Kuzey Ege’nin Turuncu-Mavi Noktası

saros-minnos-adasi 

Gelibolu'nun Fındıklı Köyü sınırlarında bulunan Minnoş Adası, önemli dalış noktalarından biri. Kuzey Ege’nin berrak sularının ev sahipleri olan fener balığı ve vatozlarla bu civarda buluşabilirsiniz. Turuncu mercanlarların her yeri sardığı bu güzel dalış noktasını mutlaka listenize almalısınız.

Saros-Minnoş Adası’na Nasıl Gidilir?

Harita

Bu adaya Güneyli’den kalkan teknelerle ulaşmanın daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Çanakkale’ye bağlı olan Güneyli, şehir merkezine 50 dakika uzaklıkta bulunuyor. Sırasıyla D200 ve Malkara Çanakkale Otoyolu’nu takip ederek yaklaşık 65 km sonunda Güneyli’ye olan seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek isterseniz Türkiye'nin En Güzel Koyları: Deniz ve Orman Manzarası Bir Arada yazımıza geçebilirsiniz.