7 Günde İç Anadolu Keşfi: Anadolu’nun Tarihine Uzanan Bir Yolculuk


07 Eylül 2023
20953 kez okundu
İç Anadolu Gezilecek Yerler ve Tarihi Yerler
Rota

Ülkemizin tam ortasında bulunan İç Anadolu Bölgesi, hemen herkesin elbet bir yolculuğunda geçtiği bir bölge. Ama sadece geçip gitmek olmaz. Çünkü İç Anadolu Bölgesi, keşfedilmeyi bekleyen kültürel ve doğal zenginliklerle dolu. Tüm bu değerleri keşfetmenin yolu ise şehir şehir bir İç Anadolu turundan geçiyor. O zaman, bu sefer geçip gitmeden İç Anadolu’da gezilecek yerleri keşfetmek için bir yolculuğa çıkalım. Üstelik bu yolculukta avantajlarla dolu Garenta her zaman yanınızda! 

 

Konforlu bir yolculukla İç Anadolu Bölgesi gezilecek yerleri keşfetmek için Garenta ile yapacağınız 7 gün ve üzeri araç kiralamalarında net %50 indirim sizi bekliyor. O halde gelin, bu fırsatı kaçırmadan İç Anadolu’nun tarihe uzanan şehirlerinde dolu dolu bir geziye başlayalım. 

Kapadokya 

kapadokya

 

İç Anadolu gezisinde ilk durağımız, tabii ki doğal güzellikleri ve mistik atmosferi ile dünyaca ünlü Kapadokya.

 

Kapadokya, aslında bir şehir değil. Nevşehir ili merkez olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine uzanan geniş bir bölgenin adı. Tabii bölge bu denli geniş olunca gezilecek yerler de bir hayli fazla. “Peki, nereye gitmeliyim?” diye düşünüyorsanız “Mutlaka görün.” dediklerimizi sizin için derledik.

 

Harita

Göreme Açık Hava Müzesi 

goreme-acik-hava-muzesi

 

Nevşehir’de bulunan Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Çünkü burası, Kapadokya’nın meşhur Peribacalarının sadece doğal güzelliği ile değil, yerleşim yeri olarak da var olduğunun kanıtlarından biri. 

 

M.S. 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar manastır hayatının yaşandığı Göreme Açık Hava Müzesi’nde mağara içine yapılmış pek çok kilise ve şapel bulunuyor. Mağaraların içine yapılmış bu yerlerin duvarlarındaki resimlerin birçoğu günümüze kadar gelmeyi başarmış. Bu nedenle de gezerken o mistik atmosferi hala en derinden hissetmek mümkün. 

Ihlara Vadisi 

ihlara-vadisi

 

Şimdiki durağımız, doğayla tarihi buluşturan ve muhteşem bir manzaraya sahip Ihlara Vadisi. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alan Ihlara Vadisi, dik yamaçların arasında büyüleyici bir doğanın ve tarihin saklandığı gizli bir cennet. Bu cennetin kaynağı ise Melendiz Nehri. Vadinin içinden geçen nehrin çevresinde yemyeşil ağaçlar ve dik yamaçlar bulunuyor. Asıl önemli olan ise bu yamaçlardaki kayaların üzerine yontularak yapılmış yüzlerce kilise. 

 

Tüm bu doğal ve kültürel zenginliği yakından keşfetmek isterseniz Ihlara Vadisi’nde düzenlenen trekking turlarına katılabilirsiniz. 

Ankara 

ankara

 

Şimdi, Kapadokya’nın büyüleyici atmosferinden çıkıp Türkiye’nin başkenti Ankara’ya doğru yola koyulalım. Ankara, gri şehir olarak anılsa da aslında içerisinde pek çok rengi barındıran bir şehir. Tarihe tanıklık etmiş yapıları, Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri, cıvıl cıvıl caddeleri ile ruhu olan bu şehri hissetmek için sokaklarında dolaşmak gerekli. Bu nedenle Seğmenler Parkı’nda doğanın tadını çıkardıktan sonra Tunalı Caddesi’ni boydan boya yürümeyi Ankara’da yapılacaklar listesine eklemeyi unutmayın. 

 

Ankara sokaklarında dolaşırken Ankara’nın önemli yapıları karşınıza çıkacak. Bunlardan biri Ankara’ya gelmeyi daha anlamlı kılan Anıtkabir, diğeri ise eski Ankara’yı görmek isteyenlerin uğrak noktası Ankara Kalesi. O halde gelin, Ankara’da mutlaka görülmesi gereken bu yerleri keşfedelim.

 

Harita

Anıtkabir 

anitkabir

 

Ankara’ya geldiğinizde Anıtkabir’i ziyaret etmeden dönmeyin. Burası sadece Ankara için değil, tüm Türkiye için simgesel bir yapı. Çünkü Anıtkabir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı. 

 

Yaklaşık 750 bin metrekarelik bir alanda bulunan Anıtkabir, iki ana bölümden meydana geliyor. İlk bölüm; Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden getirilen bitkilerle oluşturulan Barış Parkı. Diğer bölüm ise anıt mezarı ziyaret edebileceğiniz Anıt Bloku. 

 

Barış Parkı’nın yeşillikleri arasından geçip meşhur Aslanlı Yol’dan yürüyerek anıt mezarın bulunduğu meydana çıkabilirsiniz. Ayrıca Anıtkabir içerisinde bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni de gezmeyi unutmayın. 

Ankara Kalesi 

ankara-kalesi

 

Ankara’nın tarihine bir yolculuk yapmak için şimdiki durağımız Ankara Kalesi. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Ankara Kalesi’nin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de M.Ö. 5. yüzyılda Galatların Ankara’ya yerleşmesi sırasında kalenin var olduğu biliniyor. Romalılar döneminde ise kale onarım görmüş. Bizanslılar ise kalenin iç surlarını inşa etmiş. Tarihin ilerleyen zamanlarında da kale, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından kullanılmış. Kısacası kalede pek çok medeniyetin izi var diyebiliriz. Bu nedenle kaleyi gezerken Ankara’nın köklü tarihine de bir yolculuk yapmak mümkün. 

 

Ankara Kalesi’nin kendisi kadar çevresi de oldukça ilgi çekici. Kale gezisinden sonra hemen kalenin yanında bulunan Rahmi Koç Müzesi’ni gezebilir, Kale Mahallesi’nin dar sokaklarındaki küçük dükkanları keşfedebilirsiniz. 

Eskişehir 

eskisehir

 

İç Anadolu keşfinde son şehrimiz, Türkiye’nin Venedik’i olarak bilinen Eskişehir. Buraya İç Anadolu’nun en kendine özgü şehri demek mümkün. Çünkü şehirde bulunan üniversitelerden dolayı burası tam bir genç şehri. Özellikle okulların açık olduğu bahar dönemlerinde giderseniz Eskişehir’in her bir noktasında üniversite öğrencilerini görebilirsiniz. 

 

Tabii ki Eskişehir sadece üniversiteleri ile meşhur değil. Aynı zamanda büyük parkları ve müzeleri ile bir gezide farklı güzergahlar arayanların ortak noktası. Türkiye’nin en büyük şehir parklarından biri olan Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı ile Türkiye’nin ilk balmumu heykel müzesi bu şehirde bulunuyor. İlklere imza atan Eskişehir’de görülmesi gereken yerler nereler, hemen keşfe başlayalım.

 

Harita

Odunpazarı Modern Müze (OMM) 

odunpazari-modern-muze

 

Sosyal medyada dolaşırken mimarisi ile dikkat çeken modern ahşap bir binanın fotoğrafları ile karşılaştıysanız ve “Neresi burası?” diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım: Odunpazarı Modern Müze. 

 

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde bulunan Odunpazarı Modern Müze, bilinen adıyla OMM, Türkiye’den ve dünyadan pek çok sanatçının çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapan bir yer. Tabii içerisindeki eserlerin yanı sıra müzenin mimarisi de oldukça dikkat çekici. Bu modern ahşap mimarinin yaratıcısı ise dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates. 

 

2019 yılında ziyarete açılan OMM, kalıcı sergiler dışında pek çok etkinlikle de her zaman dolu dolu bir takvime sahip. Ziyaret etmeden önce etkinlikleri kaçırmamak için web sitesinden müzenin programını inceleyebilirsiniz. 

Porsuk Çayı ve Adalar 

porsuk-cayi-adalar

 

Müze gezisinden sonra biraz da şehri keşfetme zamanı. Eskişehir’in genç ve cıvıl cıvıl halini keşfetmek için de en doğru yer ise Adalar. 

 

Eskişehir’de Adalar diye anılan bölge, Porsuk Çayı’nın iki yanında kafelerin ve restoranların olduğu, bir yandan Porsuk’ta gondolla gezenleri izlerken bir yandan da çay keyfi yapabileceğiniz bir yer. Ayrıca Eskişehir fotoğraflarının olmazsa olmazı demir köprüler de burada bulunuyor. 

Çay keyfi yapıp fotoğraf da çektiyseniz buraya gelmişken Porsuk Çayı’nda gondol veya botla gezmeyi de unutmayın. 

 

Eskişehir gezisine devam etmek ve yeni yerler keşfetmek istiyorsanız Eskişehir’in diğer meşhur yerleri hakkında bilgi almak için “Ankara-Eskişehir Seyahati” yazımızı okuyabilirsiniz. “Yola devam!” diyorsanız da Marmara Bölgesi’ne doğru yola çıkıp Eskişehir’den sadece 2 saat uzaklıktaki Bursa’yı ziyaret edebilirsiniz. Bursa hakkında detaylı bilgi için de “Bursa Gezi Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.