Manisa’da Gezilecek Yerler Rehberi
Ege Bölgesi’nin İzmir’den sonraki en büyük şehri olan Manisa; tarih, doğa ve lezzetin mükemmel uyumla buluştuğu bir şehir. Osmanlı’dan Lidya uygarlığına kadar pek çok medeniyetin izlerini taşıyan bu topraklar hem geçmişin büyüleyici hikayelerini hem de doğanın eşsiz güzelliklerini bir arada sunuyor. Bu nedenle Manisa hem doğal güzellikleri keşfetmek hem de kültürel bir gezi yapmak için oldukça uygun.
“Peki, Manisa’nın tüm gezilecek yerlerine nasıl gideceğim?” diyorsanız da Manisa’nın her noktasını kolaylıkla keşfetmek için Garenta ofisinden Manisa araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
O halde gelin, Manisa gezisi için aracımız da hazır olduğuna göre bu şehrin tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerine doğru bir yolculuğa çıkalım.
Manisa'da Gezilecek Tarihi Yerler
Manisa gezisine şehrin tarihini keşfederek başlayalım. Çünkü bu şehir, yüzyıllar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Bu nedenle de Manisa’da keşfedilmeyi bekleyen bir tarih sizi bekliyor. “Peki, nerelere gitmeyelim?” diyorsanız mutlaka görülmesi gereken Manisa tarihi yerlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Tarihi Kula Evleri
Osmanlı dönemine yolculuk yapacağınız Manisa’nın Kula ilçesi adeta yaşayan bir müze. Çünkü burada yer alan Tarihi Kula Evleri, Osmanlı kent mimarisinin en iyi korunan örneklerinden.
Genellikle iki katlı olarak inşa edilen ahşap Tarihi Kula Evleri sadece Osmanlı mimarisinin bir örneği değil, aynı zamanda dönemin günlük yaşamını keşfedebileceğiniz bir alan. Geniş avluları, misafir odaları, ahır ve kiler mekanları ile evleri dolaşırken geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. Aynı zamanda evlerin bulunduğu sokakları dolaşırken kendinizi adeta bir film setinde gibi hissetmeniz mümkün.
Sardes Antik Kenti
Manisa sadece Osmanlı için değil, farklı medeniyetler için de önemli bir yerleşim merkezi. Bunun kanıtı ise ihtişamlı tarihi yapılarıyla dikkat çeken Sardes Antik Kenti.
Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart beldesinde bulunan Sardes Antik Kenti, 5000 yılı aşkın süre boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Lidya Devleti’nin başkenti olan bu yerleşim merkezinde Roma ve Bizans medeniyetlerinin izlerini de görmek mümkün.
Sardes Antik Kenti’nde geçmişten günümüze gelmiş pek çok önemli yapı bulunuyor. Kazılarda gün yüzüne çıkarılan Artemis Tapınağı, Akropol, Roma Hamamı, Sinagog ve Gymnasium ise bunların en etkileyici örnekleri. Özellikle hamam-gymnasium olarak anılan hamam ve spor alanı, Roma mimarisinin bu zamana kadar gelmiş en ihtişamlı örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Manisa’nın Doğal Güzellikleri Neler?
Manisa’nın köklü geçmişini keşfettiğimize göre şimdi, bu şehrin doğal güzellikleri ile büyüleyici bir tura çıkabiliriz.
Manisa, muhteşem manzaralar keşfedebileceğiniz pek çok doğal güzelliğe sahip. Şehrin doğayla iç içe yapısı sayesinde Manisa gezisine, doğanın eşsiz güzelliğinde keyifli zaman geçireceğiniz duraklar ekleyebilirsiniz.
Spil Dağı Milli Parkı
Manisa’nın büyüleyici doğasını keşfedeceğiniz başlıca doğal alanı, tabii ki Spil Dağı Milli Parkı. Manisa’nın en ikonik noktalarından biri olan Spil Dağı Milli Parkı, şehir merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede yer alıyor. 1969 yılında milli park ilan edilen bölge, yıl boyunca doğaseverleri ve macera tutkunlarını ağırlıyor. Ayrıca Spil Dağı, profesyonel dağcılık için oldukça elverişli bir alan sunuyor.
Milli park içinde yer alan seyir tepeleri, göletler ve mesire alanları ise doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler için ideal. Bunun yanı sıra Spil Dağı’nın eteklerinde tarihi yapılar da bulunduğu için doğa ile tarihin buluştuğu bir nokta. Spil Dağı Milli Parkı’na gittiğinizde Spil Dağı’nın eteklerinde bulunan Tantal Kalesi kalıntılarını, Bereket Tanrıçası Kybele’nin rölyefini, Niobe Ağlayan Kaya’yı ve Bizans İmparatorluğu’ndan kalma Magnesia Kalesi’nin kalıntılarını görebilirsiniz.
Adala Kanyonu ve Şelaleleri
Manisa’da büyüleyici manzaralar keşfedeceğiniz bir diğer doğal alan ise Hermos Kanyonu olarak da bilinen Adala Kanyonu. Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Adala Kanyonu’nun, çevrede bulunan yanardağların patlaması ve Gediz Nehri’nin bu lavları aşındırması sonucu oluştuğu biliniyor. Bunun için de Adala Kanyonu, volkanik bir kanyon olma özelliğine sahip.
Ayrıca zaman içerisinde kanyondaki çökmelerle şelaleler oluşarak kanyonun güzelliğine güzellik katmış. Bunlardan en meşhuru ise 25 metre düşüşe sahip Suuçtu Şelalesi. Bu nedenle Adala Kanyonu hem doğa yürüyüşleri yapmak hem de güzel manzaraların tadını çıkarmak için eşsiz bir seçenek.
Kula Peri Bacaları
Peri bacaları denildiğinde akla ilk olarak Kapadokya gelse de aslında Manisa’da da bu büyüleyici doğal yapıları görmek mümkün. Kula Volkanik Jeoparkı’nın önemli bir parçası olan Kula Peri Bacaları, Kula ilçe merkezine yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta, Burgaz Köyü yakınlarında yer alıyor. Bu peri bacalarının bölgede yaşanan volkanik patlamalar ve püskürmelerin ardından oluşan erozyon süreçleriyle meydana geldiği biliniyor.
Kapadokya Peri Bacalarına benzetildiği için halk arasında “Kuladokya” olarak anılan bu yapılar, aslında Kapadokya’daki peri bacalarından biraz farklı. Çünkü Kula Peri Bacaları, daha sivri ve kule biçiminde oluşumlara sahip. Bu nedenle de bu peri bacalarına da doğanın sanatını gözler önüne seren başka bir örnek demek mümkün.
Manisa'nın Neyi Meşhur? Manisa'da Ne Yenir?
Manisa, keşfedilmeyi bekleyen doğal güzellikler ve tarihi yapıların yanı sıra denemeniz gereken lezzetler açısından da oldukça zengin. Bu lezzetlerden biri ise Manisa’nın köklü tarihinin bir parçası olan mesir macunu.
Osmanlı döneminden bugüne gelen mesir macunu, 41 farklı baharattan yapılan bir macun. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın nedeni anlaşılmayan bir hastalığa yakalanması sonucu çare olarak ortaya çıkan mesir macunu, günümüzde Manisa’nın geleneksel tatları arasında yer alıyor. Bu nedenle şehirde mesir macunu satan pek çok dükkan ile karşılaşmanız mümkün. Şehirdeki bu dükkanlarda kolayca bulabileceğiniz mesir macununu hem tatmak hem de sevdiklerinize hediye olarak götürmek harika bir fikir.
Manisa’nın bir diğer meşhur lezzeti ise sultaniye üzümü. Coğrafi tescilli bir lezzet olan sultaniye üzümü; tatlı, sulu ve çekirdeksiz yapısıyla dikkat çekiyor. Bu üzümün hem kuru hem de taze halini Manisa gezinizde tadabilirsiniz.
“Peki, yemek olarak ne yesek?” diyorsanız da meşhur Manisa kebabı, gezinize lezzet katmaya hazır. Manisa kebabı, ince uzun köftelerin üzerine yoğurt ve domates sosu eklenerek servis ediliyor. “Ben köfteyi sossuz severim.” diyorsanız Manisa’nın bir diğer meşhur yemeği olan Akhisar köftesini deneyebilirsiniz.
Kısacası Manisa’nın gezilecek yerleri ve birbirinden güzel lezzetleri ile keyifli bir gezi deneyimi sizi bekliyor. Tabii ki hazır Ege Bölgesi’ne gelmişken Manisa keşfinden sonra yolculuğunuzu Ege’nin farklı şehirlerindeki güzellikleri keşfedeceğiniz bir tura dönüştürebilirsiniz. “Peki, Manisa’dan sonra nereye geçsem?” diyorsanız da arabayla yaklaşık 1 saat süren bir yolculukla varabileceğiniz İzmir sizi bekliyor. İzmir gezinize renk katacak duraklar keşfetmek isterseniz “Bir Ege Klasiği: İzmir'in En Güzel Köyleri” yazımızı okuyabilirsiniz.